Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród tradycyjnych, polskich przepisów można wymienić wiele dań z kapustą. Wśród nich nie może zabraknąć gołąbków. Warto jednak nico urozmaicić tradycyjną wersję - przygotowane bez zawijania smakują równie pysznie, a czas spędzony w kuchni jest dużo krótszy.
Gołąbki bez zawijania - smaczna alternatywa klasycznej wersji
Tradycyjne gołąbki to danie, które często pojawia się w domowym menu. Niestety, tradycyjny przepis wymaga długich przygotowań. Jeśli zatem mamy ochotę na gołąbki, ale nie mamy czasu, warto przygotować gołąbki bez zawijania.
Gołąbki bez zawijania podane z sosem pomidorowym to prawdziwa uczta smaków. Inna wersja podania znacznie przyśpiesza i ułatwia przygotowania, jednak lista składników będzie identyczna jak w tradycyjnym przepisie. Farsz składa się z mięsa, poszatkowanej kapusty i ryżu. Całość dusimy w aromatycznym sosie na bazie bulionu i pomidorów.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na gołąbki bez zawijania. Tak je przygotujesz
Składniki na farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego),
- 0,5 kg białej kapusty,
- 100 g ryżu,
- cebula,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- słodka papryka w proszku,
- olej do smażenia.
Składniki na sos pomidorowy:
- 500 g passaty pomidorowej,
- 250 ml bulionu,
- sól,
- pieprz,
- suszone oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki śmietany 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie.
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na złoty kolor, odkładamy na bok.
- Kapustę pozbawiamy głąba, dzielimy na mniejsze części i drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski.
- Do kapusty dodajemy mięso, zeszkloną cebulę i ugotowany ryż. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy ręką. Z przygotowanej masy formujemy nieduże gołąbki. Podsmażamy na oleju z obu stron.
- Przygotowujemy sos pomidorowy - bulion przelewamy do rondelka, dodajemy passatę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgotowujemy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i zabielamy śmietanką.
- Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy bez przykrycia około 40 minut w 180 stopniach. Całość posypujemy zieleniną i serwujemy z ulubionymi dodatkami.