Gołąbki bez zawijania. Oryginalna alternatywa dla tradycyjnego przepisu. W tej wersji smakują obłędnie

Ciekawą i smaczną alternatywą dla tradycyjnego przepisu są gołąbki bez zawijania. Danie jest dużo prostsze, a inna forma podania pozwala skrócić czas przygotowania. Dodatkiem, którego nie może zabraknąć jest sos pomidorowy - podkreśli całość i nada potrawie charakteru.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród tradycyjnych, polskich przepisów można wymienić wiele dań z kapustą. Wśród nich nie może zabraknąć gołąbków. Warto jednak nico urozmaicić tradycyjną wersję - przygotowane bez zawijania smakują równie pysznie, a czas spędzony w kuchni jest dużo krótszy. 

Gołąbki bez zawijania - smaczna alternatywa klasycznej wersji 

Tradycyjne gołąbki to danie, które często pojawia się w domowym menu. Niestety, tradycyjny przepis wymaga długich przygotowań. Jeśli zatem mamy ochotę na gołąbki, ale nie mamy czasu, warto przygotować gołąbki bez zawijania. 

Gołąbki bez zawijania podane z sosem pomidorowym to prawdziwa uczta smaków. Inna wersja podania znacznie przyśpiesza i ułatwia przygotowania, jednak lista składników będzie identyczna jak w tradycyjnym przepisie. Farsz składa się z mięsa, poszatkowanej kapusty i ryżu. Całość dusimy w aromatycznym sosie na bazie bulionu i pomidorów. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na gołąbki bez zawijania. Tak je przygotujesz

Składniki na farsz: 

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego),
  • 0,5 kg białej kapusty,
  • 100 g ryżu,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • słodka papryka w proszku,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 250 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszone oregano, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. 
  2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na złoty kolor, odkładamy na bok. 
  3. Kapustę pozbawiamy głąba, dzielimy na mniejsze części i drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski. 
  4. Do kapusty dodajemy mięso, zeszkloną cebulę i ugotowany ryż. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy ręką. Z przygotowanej masy formujemy nieduże gołąbki. Podsmażamy na oleju z obu stron. 
  5. Przygotowujemy sos pomidorowy - bulion przelewamy do rondelka, dodajemy passatę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgotowujemy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i zabielamy śmietanką. 
  6. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy bez przykrycia około 40 minut w 180 stopniach. Całość posypujemy zieleniną i serwujemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.