Kluski śląskie, czyli obiadowa klasyka. Będą jędrne i delikatne dzięki metodzie 1:4

Kluski śląskie to coś, co każdy z nas kocha i jeśli ktoś odpowie: "nie, kluski śląskie to nie moja bajka" to najprawdopodobniej nie jadł ich z naszego przepisu. Jak zrobić kluski śląskie, żeby były idealne, sprężyste i delikatne zarazem? Kluczem są proporcje - jedną część ziemniaków powinna stanowić mąka ziemniaczana. Wówczas kluseczki z dziurką będą idealne.
Zobacz wideo

Przepis na kluski śląskie nikomu nie powinien przysporzyć problemów, zwłaszcza że to tylko kilka składników, które każdy zazwyczaj ma w kuchni. Jednak przy niezachowaniu proporcji kluseczki mogą wyjść twarde lub gumowate. Jak tego uniknąć? Znajomość metody 1:4 zapewni kluskowy sukces. 

Kluski śląskie - przepis na najlepszy dodatek do obiadu

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany)
  • 200 - 250 g mąki ziemniaczanej (tyle, ile wejdzie w "dziurkę")
  • 2 jajka
  • sól

Kluski śląskie - sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Następnie przełóż je do miski.
  2. Do ziemniaków dodaj jajka i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy uzyskasz już gładką, zwartą masę, uformuj ją w kulę. Następnie podziel ją najpierw wzdłuż na pół, potem na pół w poprzek, by uzyskać cztery równe części. 
  3. Wyjmij jedną część masy ziemniaczanej, a w jej miejsce wsyp tyle mąki, żeby zachować kulisty kształt. Następnie dołóż pozostałą część masy ziemniaczanej i ponownie całość zagnieć. 
  4. Odrywaj kawałki ciasta i "turlaj" je w dłoniach, by uzyskać okrągły kształt. Następnie lekko je spłaszczaj i na środku zrób dziurkę.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj kluski partiami i gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia. Podawaj solo lub sosem albo sztuką mięsa.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.