Błędy, które popełniamy podczas przygotowywania ciasta na pierogi. Babcia nie byłaby zadowolona

Robienie pierogów wydaje się być mało skomplikowaną czynnością. Wystarczy tylko mąka, woda, sól i olej. Często jednak zdarza się tak, że ciasto jest albo zbyt twarde, albo za bardzo się lepi. Sprawdźcie, jakie błędy najczęściej popełniamy przy robieniu pierogów.

Lepienie pierogów to pewien rodzaj sztuki. Aby ciasto było dobre, potrzebuje odpowiedniego traktowania. To znaczy, że powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na to, jakich składników użyjemy, ale także na ich proporcje oraz sposób łączenia. Niezwykle istotny jest na przykład rodzaj mąki. Jeśli chcemy, by pierogi były delikatne, wybierzmy typ 500 lub 650. Wybór złej mąki to jednak tylko jeden z błędów, które popełniamy przy robieniu ciasta na pierogi mogą zepsuć smak całego dania. Na nic się zda najlepszy na świecie farsz, jeśli powłoka będzie twarda i mączna. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Więcej ciekawych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Te błędy najczęściej popełniamy podczas lepienia pierogów

Ciasto na pierogi nie będzie idealne, jeśli:

  • wybierzemy nieodpowiednią mąkę - najlepsza jest pszeniczna o typie 500 lub 650,
  • dodamy jajka - sprawią, że ciasto będzie twarde,
  • źle rozwałkujemy masę (za mocno albo za słabo) - pierogi stają się mączne i nie smakują dobrze albo rozlatują się podczas gotowania, 
  • wlejemy zimną wodę - to chyba jeden z poważniejszych błędów, który jest prostą drogą do tego, by ciasto było wysuszone.

Jak zrobić najlepsze na świecie ciasto na pierogi?

Składniki:

  • trzy szklanki mąki,
  • szklanka wrzącej lub bardzo gorącej wody,
  • dwie łyżki oleju rzepakowego,
  • pół łyżki soli.

Wykonanie:

  1. Na początku połącz mąkę z solą. Następnie stopniowo wlewaj wrzątek. Za każdym razem ugniataj ciasto.
  2. Kiedy masa ostygnie, wlej olej i zacznij wyrabiać ciasto. Rób to tak długo, aż zauważysz, że wszystkie składniki dobrze się połączą. 
  3. Pierogową masę podziel na 3-4 części i każdą rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.