• Link został skopiowany

Błyskawiczna zapiekanka Ani Starmach. Obiad dla zabieganych, który przygotujesz w pół godziny

Błyskawiczna zapiekanka Ani Starmach jest pysznym pomysłem na szybki obiad. Jej przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny, a efekt będzie wyjątkowo pyszny i aromatyczny. Warto dodać te składniki, by podkręcić jej smak.
Zapiekanka (zdjęcie ilustracyjne)
Marlene Leppänen/Pexels

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti

Błyskawiczna zapiekanka Ani Starmach na pewno przypadnie do gustu zabieganym mięsożercom. Jest prosta do zrobienia, wymaga poświęcenia minimum czasu i jest pyszna. Oryginalny przepis znajdziecie na oficjalnej stronie autorki - AniaStarmach.pl

Błyskawiczna zapiekanka z kurczakiem to kilka podstawowych produktów. Powinny być w lodówce

Składniki zapiekanki Ani Starmach to zaledwie kilka podstawowych produktów. Oto ich lista:

  • pierś z kurczaka (podwójna),
  • pomidory - kilogram świeżych lub dwie puszki krojonych,
  • cebula (mała),
  • czosnek - ząbek,
  • ser żółty (najlepiej parmezan) - pół szklanki tartego,
  • oliwa - łyżka,
  • przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn (gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego), tymianek (trzy gałązki lub łyżeczka suszonego), listki bazylii do ozdobienia. 

Przygotowanie błyskawicznej zapiekanki zajmuje pół godziny. Robi się ją naprawdę szybko

Zapiekanka Ani Starmach jest prawdziwym daniem "last minute" - jej przygotowanie zajmuje niewiele ponad pół godziny. Świetnie się nadaje jako szybkie danie dla zabieganych. Jak zrobić błyskawiczną zapiekankę? Oto instrukcja:

  1. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę;
  2. Zeszklij na rozgrzanej oliwie cebulę, czosnek i zioła (poza bazylią);
  3. Dodaj pomidory i duś przez 20 minut;
  4. Zdejmij sos z ognia i zmiksuj na gładką masę. Jeśli trzeba - dopraw do smaku;
  5. Pierś z kurczaka pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem oraz podsmaż na patelni;
  6. Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym, polej sosem pomidorowym i posyp serem;
  7. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 10 minut;
  8. Gotową zapiekankę podawaj z posypką z listków bazylii.

Smacznego!

Więcej o: