Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jesień to pora przetworów z sezonowych owoców i warzyw. W spiżarni poza dżemami, sokami, kiszonkami czy sosami nie może zabraknąć klasycznych przepisów takich jak papryka konserwowa. Przygotowanie warzyw w aromatycznej zalewie da smaczny efekt. Tego typu przetwory świetnie pasują do wielu dań lub jako zdrowa przystawka.
Papryka konserwowa - aromatyczne warzywa w słoikach na zimę
Papryka konserwowa to smaczny produkt, który świetnie smakuje bez dodatków lub dodany do sałatki, lub domowego obiadu. Ten klasyczny przepis to prawdziwy must have na zimę. Najlepszą porą na przygotowanie przetworów z sezonowych warzyw jest jesień. Właśnie teraz papryki smakują najlepeij - są dojrzałe, pełne smaków i aromatów.
Do przygotowania papryki konserwowej wystarczy kilka składników i słoiki typu twist-off. Klasyczna wersja składa się wyłącznie z czerwonych warzyw, jednak śmiało, można łączyć ze sobą kilka kolorów. Dodatek czosnku wzbogaci smak, z kolei miód nada papryce delikatności i słodkiego wyrazu.
Zobacz wideo
Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?
Papryka konserwowa - przepis na aromatyczne warzywa w zalewie
Składniki:
- kilogram papryki (czerwona, lub mix),
- cebula,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- pieprz czarny ziarnisty,
- gorczyca biała,
- czosnek
- oliwa z oliwek,
- pół szklanki octu spirytusowego,
- pół szklanki cukru,
- 3 szklanki wody,
- miód,
- płaska łyżka soli kamiennej do przetworów.
Sposób przygotowania:
- Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na grube pasy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Na dno sparzonych słoików wkładamy po trzy kawałki cebuli, liść laurowy, trzy ziarenka ziela angielskiego, ząbek czosnku, trzy ziarenka pieprzu czarnego oraz pół łyżeczki ziaren gorczycy białej. Kolejnym krokiem jest ciasne ułożenie papryki.
- Przygotowujemy zalewę - zagotowujemy wodę z octem, cukrem, miodem i solą. Studzimy, a następnie wlewamy do każdego słoika z papryką. Pamiętajmy, że zalewa powinna pokryć wszystkie warzywa.
- Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
- Słoiki studzimy i przekładamy do spiżarni.