Jak suszyć grzyby w piekarniku? Nad tym zagadnieniem często zastanawiają się zapaleni grzybiarze, którzy chcieliby jak najdłużej cieszyć się smakiem owoców lasu. Suszenie grzybów na szczęście nie jest skomplikowane i drogie. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość i zarezerwować sobie kilka godzin. Ważne jest, by wszystkie grzyby były dobrze wysuszone - jeśli któryś nie będzie, spleśnieje i zarazi pozostałe.
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Suszyć możemy prawie wszystkie grzyby jadalne. Najczęściej jednak wybiera się podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki i prawdziwki. Zanim włożymy owoce lasu do piekarnika, musimy je przygotować:
Nie ma znaczenia, jaki piekarnik posiadasz. Nie jest ważne również to, czy użyjesz termoobiegu. Najważniejszym aspektem jest temperatura. Nie może być niższa niż 40 stopni Celsjusza i wyższa niż 80 stopni. Jak suszyć grzyby w piekarniku? Zwróć uwagę na czas: im większe okazy i niższa temperatura, tym dłużej nam zejdzie. Z reguły owoce lasu suszą się od trzech do siedmiu godzin. Podczas obróbki co jakiś czas przekręcaj plasterki, by się nie spiekły. Kiedy zobaczysz, że grzyby są gotowe, zostaw je w piekarniku, by ostygły.
Wysuszone okazy przechowujemy w szczelnych pojemnikach ze szkła lub sztucznego tworzywa.