Twoje placki ziemniaczane ciemnieją? Poznaj trik Magdy Gessler, a zrobisz furorę

Domowe placki ziemniaczane to najlepszy dowód na to, że z prostych składników można wyczarować wyśmienite danie. Możliwości są tysiące - świetnie pasują do gulaszu, jesiennego, grzybowego sosu czy kwaśnej śmietany lub cukru. Jeśli przygotujemy je odpowiednio, będziemy mogli cieszyć się złotą, chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach, aromatycznym środkiem. Magda Gessler zdradziła natomiast, jak sprawić, by masa na placki nie ciemniała.

Nie ma na świecie warzywa nad ziemniaka! Przygotujemy z niego niemal wszystko - frytki, pieczone łódeczki, kremowe puree, zapiekankę, zupę-krem i chrupiące placki. I choć od zawsze istnieje spór, czy serwować je na słodko, czy na słono, ten przepis to bez wątpienia nasze narodowe dobro. 

Czasem jednak, tuż po starciu ziemniaków i dodaniu pozostałych składników, masa nieestetycznie ciemnieje i odbiera nam radość jedzenia. Wszystko ze względu na enzym zawarty w tych warzywach, który wchodzi w reakcję ze składnikami powietrza, co sprawia, że zmienia się kolor produktu. I choć nie wpływa to na smak, ani wartości odżywcze, może zniechęcić nas do zjedzenia placków. Magda Gessler wie, jak temu zapobiec. Do masy wystarczy dodać łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Składniki

  • kilogram ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka śmietany 12 proc. lub jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży pieprz i sól do smaku,
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki umyj, obierz, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach;

2. Podobnie zrób z cebulą - umieść warzywa razem w dużej misce;

3. Odciśnij warzywa z wody;

4. Do masy dodaj mąkę, śmietanę, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Wymieszaj dokładnie;

5. Na patelni rozgrzej olej. Placki smaż obustronnie na złoty kolor;

6. Wykładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu;

7. Serwuj z ulubionymi dodatkami. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.