Nie ma na świecie warzywa nad ziemniaka! Przygotujemy z niego niemal wszystko - frytki, pieczone łódeczki, kremowe puree, zapiekankę, zupę-krem i chrupiące placki. I choć od zawsze istnieje spór, czy serwować je na słodko, czy na słono, ten przepis to bez wątpienia nasze narodowe dobro.
Czasem jednak, tuż po starciu ziemniaków i dodaniu pozostałych składników, masa nieestetycznie ciemnieje i odbiera nam radość jedzenia. Wszystko ze względu na enzym zawarty w tych warzywach, który wchodzi w reakcję ze składnikami powietrza, co sprawia, że zmienia się kolor produktu. I choć nie wpływa to na smak, ani wartości odżywcze, może zniechęcić nas do zjedzenia placków. Magda Gessler wie, jak temu zapobiec. Do masy wystarczy dodać łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
1. Ziemniaki umyj, obierz, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach;
2. Podobnie zrób z cebulą - umieść warzywa razem w dużej misce;
3. Odciśnij warzywa z wody;
4. Do masy dodaj mąkę, śmietanę, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Wymieszaj dokładnie;
5. Na patelni rozgrzej olej. Placki smaż obustronnie na złoty kolor;
6. Wykładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu;
7. Serwuj z ulubionymi dodatkami.