Jak zrobić mielone, żeby smakowały jak u babci? Ważne jest, w czym moczysz bułkę

Tradycyjne, domowe przepisy na dania obiadowe nie mają sobie równych. Jak zrobić mielone, żeby smakowały jak u babci? Kluczowe jest nie tylko dobrej jakości mięso i dodanie odpowiednich składników. Istotne jest także odpowiednie namoczenie bułki. To gwarantuje pyszny efekt.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepisy babci na tradycyjne dania kuchni polskiej smakują najlepiej. Jednym z najpopularniejszych obiadów, który stanowi stały element domowego menu, są oczywiście kotlety mielone. Odpowiednio przygotowane będą soczyste i pełne smaku. Aby uzyskać perfekcyjny efekt, warto przestrzegać kilku wskazówek.

Dodaj ten składnik do koletów mielonych, a wyjdą soczysteDodaj ten składnik do koletów mielonych, a wyjdą soczyste

W czym tkwi sekret idealnych kotletów mielonych? 

Na kotlety mielone podobnie jak na rosół istnieje cała masa przepisów - każdy robi je po swojemu. Na efekt końcowy składają się odpowiedni dobór produktów, przygotowanie i smażenie. Miękkie, sprężyste i soczyste w środku kotlety to prawdziwa perfekcja na talerzu. Tradycyjny przepis babci okazuje się jednak bezkonkurencyjny. Wszystko dzięki prostej sztuczce. 

Dodatek bułki do mięsa mielonego sprawia, że całość balansuje smak i nadaje pożądanej konsystencji. Warto jednak podkreślić, że pieczywo namoczone w mleku da dużo lepszy efekt niż moczone w wodzie. Nabiał wzbogaci smak mięsa, nada kotletom soczystości i odpowiedniej struktury. Dodanie bułki namoczonej w wodzie lub samej tylko bułki tartej nie da tak smacznych rezultatów.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Przepis babci na soczyste kotlety mielone

Składniki:

  • 650 g karkówki wieprzowej,
  • kajzerka,
  • szklanka mleka,
  • cebula,
  • jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania warto rozpocząć od zakupu dobrej jakości mięsa. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup u lokalnego sprzedawcy. 
  2. Kajzerkę moczymy w mleku. Po kilku minutach odciskamy pieczywo z nadmiaru płynu i odkładamy. 
  3. Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. 
  4. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części. 
  5. Mięso, bułkę i cebulę mielimy w maszynce. Do masy wbijamy jajko i przyprawy. 
  6. Mieszamy mąkę z bułką tartą. 
  7. Z mięsa formujemy nieduże kotleciki, panierujemy we wcześniej przygotowanej mieszance i odkładamy na talerz. 
  8. Kotlety smażymy na złoty kolor z obu stron. Mielone można przełożyć dodatkowo do naczynia żaroodpornego i przez chwilę podpiec w piekarniku. 
Więcej o: