Cukinia, o ile lubi się smak tego warzywa, może być świetną bazą do przeróżnych dań obiadowych, zup czy przekąsek. Połączona z odpowiednimi składnikami i przyprawami może zyskać smak, którego byście się nie spodziewali. Jedną z takich potraw, którą warto przygotować w czasie chłodniejszych dni, jest zupa z cukinii. Przy jej przygotowywaniu ważne jest użycie między innymi odpowiedniego bulionu - nie może być zbyt mocny, żeby nie zdominował cukinii - oraz konkretnych przypraw, w tym białego pieprzu. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na zupę z cukinii.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy, wycieramy i odcinamy końce. Następnie kroimy warzywa kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno, kroimy też ząbki czosnku. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę, a potem czosnek. Jako trzecią dodajemy pokrojoną cukinię. Podsmażamy jeszcze przez kilka minut, a następnie wlewamy bulion. Zagotowujemy. Po zagotowaniu gotujemy zupę z cukinii przez około 13-15 minut na małym ogniu.
Po tym czasie blendujemy zupę na krem. Dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą oraz białym pieprzem.
Zupa z cukinii świetnie broni się sama. Nie trzeba do niej dodawać ziemniaków czy makaronu, choć oczywiście można, jeśli ktoś lubi. Dobrze komponuje się i smakuje z takimi dodatkami, jak podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika czy pestki dyni. Można też dorzucić do niej samodzielnie zrobione grzanki lub groszek ptysiowy.
Inne ciekawe dodatki, dzięki którym zupa z cukinii zyskuje, to wędzony łosoś lub ser, np. pleśniowy albo starty grana padano. Ważne, by dodać je do zupy przed samym podaniem. Krem można również udekorować posiekaną natką pietruszki.