Zupa z cukinii, która broni się sama. Wystarczy odrobina popularnej przyprawy

Gdy za oknem chłód, deszcz i wiatr, nic tak dobrze nie rozgrzeje, jak aromatyczna zupa krem. Dużą popularnością cieszą się kremy z pomidorów czy z dyni, ale warto przetestować też wersję z cukinii, jeśli jesteście fanami tego warzywa. Zupa z cukinii, którą wam proponujemy, obroni się sama - nie musicie dodawać do niej żadnej wkładki. Pamiętajcie jednak o konkretnym rodzaju pieprzu i innych przyprawach.

Cukinia, o ile lubi się smak tego warzywa, może być świetną bazą do przeróżnych dań obiadowych, zup czy przekąsek. Połączona z odpowiednimi składnikami i przyprawami może zyskać smak, którego byście się nie spodziewali. Jedną z takich potraw, którą warto przygotować w czasie chłodniejszych dni, jest zupa z cukinii. Przy jej przygotowywaniu ważne jest użycie między innymi odpowiedniego bulionu - nie może być zbyt mocny, żeby nie zdominował cukinii - oraz konkretnych przypraw, w tym białego pieprzu. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na zupę z cukinii.

Zupa z cukinii. Użyj odpowiedniego pieprzu, a wyjdzie wyśmienita

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • cebula
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 18 lub 30 proc.
  • sól
  • biały pieprz mielony
  • opcjonalnie do dekoracji: natka pietruszki, prażone pestki dyni lub słonecznika, łosoś wędzony, ser, groszek ptysiowy itp.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Sposób przygotowania:

Cukinie myjemy, wycieramy i odcinamy końce. Następnie kroimy warzywa kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno, kroimy też ząbki czosnku. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę, a potem czosnek. Jako trzecią dodajemy pokrojoną cukinię. Podsmażamy jeszcze przez kilka minut, a następnie wlewamy bulion. Zagotowujemy. Po zagotowaniu gotujemy zupę z cukinii przez około 13-15 minut na małym ogniu.

Po tym czasie blendujemy zupę na krem. Dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą oraz białym pieprzem.

Zupa z cukinii świetnie broni się sama. Nie trzeba do niej dodawać ziemniaków czy makaronu, choć oczywiście można, jeśli ktoś lubi. Dobrze komponuje się i smakuje z takimi dodatkami, jak podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika czy pestki dyni. Można też dorzucić do niej samodzielnie zrobione grzanki lub groszek ptysiowy. 

Inne ciekawe dodatki, dzięki którym zupa z cukinii zyskuje, to wędzony łosoś lub ser, np. pleśniowy albo starty grana padano. Ważne, by dodać je do zupy przed samym podaniem. Krem można również udekorować posiekaną natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.