Ogórki kanapkowe to rarytas, który warto przygotować jeszcze w tym sezonie. Wyjątkowa zalewa z dodatkiem curry nada przetworom nieco orientalnej nuty. Jeśli chcesz, by przystawka smakowała idealnie, musisz wybrać odpowiednie ogórki. Najlepsze mają trzy cechy:
- nie są twarde,
- są średniej wielkości,
- nie mają skaz.
Kiedy już to zrobisz, możesz zabrać się za przygotowywanie zalewy z curry.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Ogórki kanapkowe z wyjątkową zalewą. Ten smak zapamiętasz na długo
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych,
- dwie szklanki wody,
- łyżka curry,
- 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- łyżka ziaren gorczycy,
- łyżka ziaren pieprzu,
- łyżka soli.
Przepis na ogórki kanapkowe. Zalewa z curry sprawia, że są wyjątkowe
- Ogórki umyj pod bieżącą wodą i odetnij ich końce. Warzywa obierz i pokrój w plasterki.
- Wyparz słoiki. W tym celu wlej do nich wrzątek i po chwili opróżnij zawartość.
- Ogórki poukładaj ciasno w szkle.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj curry, sól, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz gorczycę.
- Gotuj do momentu, w którym cukier się rozpuści.
- Do płynu wlej olej i ponownie doprowadź miksturę do wrzenia. Całość wymieszaj i przecedź przez sitko. Zalewę wlej do ogórków. Zakręć słoiki.
- Poddaj ogórki kanapkowe pasteryzacji przez 15 minut.
Przygotowanie tych przetworów nie jest wymagające i czasochłonne. Nagrodą za poświęcony czas będzie wspaniały smak przystawki, która wzbogaci smak kanapek. Jeśli nie lubisz curry, możesz zastąpić przyprawę kurkumą.