Ogórki kanapkowe w wyjątkowej zalewie. By wyszły idealne, powinny mieć te trzy cechy

Próbowaliście kiedyś ogórków w zalewie z curry? To ciekawa alternatywa dla innych przetworów, która pasuje do różnych dań obiadowych. Ogórki kanapkowe wyróżniają się wyrazistym smakiem. Jeśli chcesz by wyszły idealne, musisz zwrócić uwagę na trzy aspekty.

Ogórki kanapkowe to rarytas, który warto przygotować jeszcze w tym sezonie. Wyjątkowa zalewa z dodatkiem curry nada przetworom nieco orientalnej nuty. Jeśli chcesz, by przystawka smakowała idealnie, musisz wybrać odpowiednie ogórki. Najlepsze mają trzy cechy:

  • nie są twarde,
  • są średniej wielkości,
  • nie mają skaz.

Kiedy już to zrobisz, możesz zabrać się za przygotowywanie zalewy z curry.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Ceny grzybów w 2022 roku zaskakują. Za kilogram kurek trzeba zapłacić nawet 78 zł.Macie ochotę na grzyby? Musicie liczyć się ze sporym wydatkiem

Ogórki kanapkowe z wyjątkową zalewą. Ten smak zapamiętasz na długo

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych,
  • dwie szklanki wody,
  • łyżka curry,
  • 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżka ziaren gorczycy,
  • łyżka ziaren pieprzu,
  • łyżka soli.

Przepis na ogórki kanapkowe. Zalewa z curry sprawia, że są wyjątkowe

  1. Ogórki umyj pod bieżącą wodą i odetnij ich końce. Warzywa obierz i pokrój w plasterki.
  2. Wyparz słoiki. W tym celu wlej do nich wrzątek i po chwili opróżnij zawartość.
  3. Ogórki poukładaj ciasno w szkle.
  4. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj curry, sól, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz gorczycę.
  5. Gotuj do momentu, w którym cukier się rozpuści.
  6. Do płynu wlej olej i ponownie doprowadź miksturę do wrzenia. Całość wymieszaj i przecedź przez sitko. Zalewę wlej do ogórków. Zakręć słoiki.
  7. Poddaj ogórki kanapkowe pasteryzacji przez 15 minut. 

Jak robić przetwory, by się nie zatruć? PoradyJak robić przetwory, by się nie zatruć? GIS radzi. "Do góry dnem", "Twist-off"

Przygotowanie tych przetworów nie jest wymagające i czasochłonne. Nagrodą za poświęcony czas będzie wspaniały smak przystawki, która wzbogaci smak kanapek. Jeśli nie lubisz curry, możesz zastąpić przyprawę kurkumą.

Więcej o: