Chcesz przygotować zdrowe, sycące i pożywne danie? Oto przepis na polski makaron, czyli łazanki z kapustą. Zapraszamy do stołu!
Jak zrobić łazanki z kapustą? Przepis na obiad palce lizać. Przygotuj te składniki
Kapusta:
- główka białej kapusty,
- duża cebula,
- łyżka oleju,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Łazanki:
- półtorej szklanki mąki,
- jajko,
- 2/3 szklanki wody,
- sól,
- łyżka masła.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Przygotowanie:
- Oczyść kapustę, umyj i posiekaj. Gotuj pół godziny i odcedź.
- Obierz cebulę, posiekaj i zrumień na głębokiej patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Duś kapustę z cebulą pod przykryciem na małym ogniu przez około kwadrans.
- Przygotuj łazanki.
Łazanki:
- Dodaj do przesianej mąki jajko, wodę i szczyptę soli.
- Zagnieć ciasto. Powinno być twarde.
- Rozwałkuj je na grubość jednego centymetra. Zostaw do przeschnięcia na około dwadzieścia minut.
- Zwiń ciasto w szeroki rulon.
- Wykrawaj paski szerokie na około półtora centymetra. Z pasków wycinaj kwadraciki.
- Makaron wrzucaj partiami do osolonej, wrzącej wody. Gotuj kilka minut, odcedź, zahartuj zimną wodą i wymieszaj z masłem.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Układaj w nim warstwami kapustę i łazanki. Wierzch przyprósz startym masłem. Piecz przez dwadzieścia minut w 220 st. C.
Z czym podawać łazanki? Dodatki kuchni polskiej
Łazanki możecie śmiało podawać z usmażonym boczkiem lub kiełbasą. Innym, ciekawym, alternatywnym dodatkiem będą grzyby. Dodadzą one potrawie jesiennego aromatu i smaku. Co ciekawe, w kuchni staropolskiej łazanki zapiekano w cieście francuskim z szynką lub twarogiem. Kolejną, dość nietypową i wykwintną wersją tego dania, są łazanki zapieczone z szyjkami rakowymi i śmietaną.
Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl