Jak zrobić łazanki z kapustą? Zdradzamy przepis na danie palce lizać. Połącz makaron z tymi dodatkami

Nie wiecie, jak zrobić łazanki z kapustą według przepisu tradycyjnej kuchni polskiej? Oto receptura, dzięki której będziecie mogli zjeść wyśmienity obiad i przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Wykonanie jest dość czasochłonne, ale naprawdę warto poświęcić jesienny wieczór na przyrządzenie pysznego dania.

Chcesz przygotować zdrowe, sycące i pożywne danie? Oto przepis na polski makaron, czyli łazanki z kapustą. Zapraszamy do stołu!

Jak zrobić łazanki z kapustą? Przepis na obiad palce lizać. Przygotuj te składniki

Kapusta:

  • główka białej kapusty,
  • duża cebula,
  • łyżka oleju,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Łazanki:

  • półtorej szklanki mąki,
  • jajko,
  • 2/3 szklanki wody,
  • sól,
  • łyżka masła.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Oczyść kapustę, umyj i posiekaj. Gotuj pół godziny i odcedź.
  2. Obierz cebulę, posiekaj i zrumień na głębokiej patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Duś kapustę z cebulą pod przykryciem na małym ogniu przez około kwadrans.
  4. Przygotuj łazanki.

Łazanki:

  1. Dodaj do przesianej mąki jajko, wodę i szczyptę soli.
  2. Zagnieć ciasto. Powinno być twarde.
  3. Rozwałkuj je na grubość jednego centymetra. Zostaw do przeschnięcia na około dwadzieścia minut.
  4. Zwiń ciasto w szeroki rulon.
  5. Wykrawaj paski szerokie na około półtora centymetra. Z pasków wycinaj kwadraciki.
  6. Makaron wrzucaj partiami do osolonej, wrzącej wody. Gotuj kilka minut, odcedź, zahartuj zimną wodą i wymieszaj z masłem.
  7. Przygotuj naczynie żaroodporne. Układaj w nim warstwami kapustę i łazanki. Wierzch przyprósz startym masłem. Piecz przez dwadzieścia minut w 220 st. C.

Z czym podawać łazanki? Dodatki kuchni polskiej

Łazanki możecie śmiało podawać z usmażonym boczkiem lub kiełbasą. Innym, ciekawym, alternatywnym dodatkiem będą grzyby. Dodadzą one potrawie jesiennego aromatu i smaku. Co ciekawe, w kuchni staropolskiej łazanki zapiekano w cieście francuskim z szynką lub twarogiem. Kolejną, dość nietypową i wykwintną wersją tego dania, są łazanki zapieczone z szyjkami rakowymi i śmietaną.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.