Nie wiecie, jak zrobić łazanki z kapustą według przepisu tradycyjnej kuchni polskiej? Oto receptura, dzięki której będziecie mogli zjeść wyśmienity obiad i przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Wykonanie jest dość czasochłonne, ale naprawdę warto poświęcić jesienny wieczór na przyrządzenie pysznego dania.
revenaif /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Chcesz przygotować zdrowe, sycące i pożywne danie? Oto przepis na polski makaron, czyli łazanki z kapustą. Zapraszamy do stołu!
REKLAMA
Jak zrobić łazanki z kapustą? Przepis na obiad palce lizać. Przygotuj te składniki
Kapusta:
główka białej kapusty,
duża cebula,
łyżka oleju,
łyżka masła,
sól i pieprz do smaku.
Łazanki:
półtorej szklanki mąki,
jajko,
2/3 szklanki wody,
sól,
łyżka masła.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Przygotowanie:
Oczyść kapustę, umyj i posiekaj. Gotuj pół godziny i odcedź.
Obierz cebulę, posiekaj i zrumień na głębokiej patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Duś kapustę z cebulą pod przykryciem na małym ogniu przez około kwadrans.
Przygotuj łazanki.
Łazanki:
Dodaj do przesianej mąki jajko, wodę i szczyptę soli.
Zagnieć ciasto. Powinno być twarde.
Rozwałkuj je na grubość jednego centymetra. Zostaw do przeschnięcia na około dwadzieścia minut.
Zwiń ciasto w szeroki rulon.
Wykrawaj paski szerokie na około półtora centymetra. Z pasków wycinaj kwadraciki.
Makaron wrzucaj partiami do osolonej, wrzącej wody. Gotuj kilka minut, odcedź, zahartuj zimną wodą i wymieszaj z masłem.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Układaj w nim warstwami kapustę i łazanki. Wierzch przyprósz startym masłem. Piecz przez dwadzieścia minut w 220 st. C.
Z czym podawać łazanki? Dodatki kuchni polskiej
Łazanki możecie śmiało podawać z usmażonym boczkiem lub kiełbasą. Innym, ciekawym, alternatywnym dodatkiem będą grzyby. Dodadzą one potrawie jesiennego aromatu i smaku. Co ciekawe, w kuchni staropolskiej łazanki zapiekano w cieście francuskim z szynką lub twarogiem. Kolejną, dość nietypową i wykwintną wersją tego dania, są łazanki zapieczone z szyjkami rakowymi i śmietaną.
Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl