Ciasto francuskie często nas ratuje, gdy mamy mało czasu i brakuje nam pomysłu na szybkie danie. Możemy przygotować je na słodko i wytrawnie. Świetnie smakuje z szynką i serem, łososiem lub budyniem. Jak przygotować najlepsze i najprostsze dania, w których głównym składnikiem jest ciasto francuskie? Przepisy, którymi się dzielimy, będą świetną podpowiedzią.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Ciasto francuskie - przepisy. Przekąska ze szpinakiem
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 250 g szpinaku,
- 1-2 łyżki oleju,
- ząbek czosnku,
- 100 g sera ricotta,
- 100 g sera feta,
- cebula,
- szczypta soli,
- jajko,
- sezam.
Wykonanie:
- Zeszklij na oleju posiekaną cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś warzywa pod przykryciem przez dwie minuty.
- Dorzuć oba sery, dopraw i wymieszaj. Podsmażaj przez 1-2 minuty. Farsz powinien być gęsty.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Ciasto francuskie przekrój na pół. Na oba kawałki wyłóż farsz. Zwiń w roladę, a następnie pokrój.
- Wierzch posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut.
Ciasto francuskie - przepisy. Klasyczne parówki
Składniki:
- ciasto francuskie,
- sześć parówek,
- plasterki sera żółtego,
- szczypta ziół prowansalskich.
Wykonanie:
Ciasto francuskie pokrój w paski trochę większe od parówek. Kiełbaski połóż na środku i przykryj serem. Ciasto zawiń. Każdy kawałek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziołami prowansalskimi. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.
Ciasto francuskie - przepisy. Tym razem na słodko
Składniki:
- ciasto francuskie,
- budyń,
- 300 ml mleka,
- migdały i cukier do posypania.
Wykonanie:
- Ugotuj budyń i go ostudź.
- Pokrój ciasto na równe prostokąty.
- Na jednej stronie kawałka połóż łyżeczkę budyniu. Złącz ze sobą brzegi.
- Ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem oraz migdałami.
- Piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.