Ciasto francuskie - przepisy na szybkie przekąski, które uratują sytuację, gdy wpadną goście

Jest wiele prostych dań, w których główną rolę gra gotowe ciasto francuskie. Przepisy na szybkie przekąski są banalnie proste. Wystarczy tylko kilka składników, pieczenie lub smażenie i po chwili będziesz zajadać potrawy ze smakiem.

Ciasto francuskie często nas ratuje, gdy mamy mało czasu i brakuje nam pomysłu na szybkie danie. Możemy przygotować je na słodko i wytrawnie. Świetnie smakuje z szynką i serem, łososiem lub budyniem. Jak przygotować najlepsze i najprostsze dania, w których głównym składnikiem jest ciasto francuskie? Przepisy, którymi się dzielimy, będą świetną podpowiedzią. 

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Ciasto francuskie - przepisy. Przekąska ze szpinakiem

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • 250 g szpinaku,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g sera ricotta,
  • 100 g sera feta,
  • cebula,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • sezam.

Wykonanie:

  1. Zeszklij na oleju posiekaną cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś warzywa pod przykryciem przez dwie minuty.
  3. Dorzuć oba sery, dopraw i wymieszaj. Podsmażaj przez 1-2 minuty. Farsz powinien być gęsty.
  4. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Ciasto francuskie przekrój na pół. Na oba kawałki wyłóż farsz. Zwiń w roladę, a następnie pokrój. 
  6. Wierzch posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut.

Ciasto francuskie - przepisy. Klasyczne parówki

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • sześć parówek,
  • plasterki sera żółtego,
  • szczypta ziół prowansalskich.

Wykonanie:

Ciasto francuskie pokrój w paski trochę większe od parówek. Kiełbaski połóż na środku i przykryj serem. Ciasto zawiń. Każdy kawałek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziołami prowansalskimi. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.

Ciasto francuskie - przepisy. Tym razem na słodko

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • budyń,
  • 300 ml mleka,
  • migdały i cukier do posypania.

Wykonanie:

  1. Ugotuj budyń i go ostudź.
  2. Pokrój ciasto na równe prostokąty.
  3. Na jednej stronie kawałka połóż łyżeczkę budyniu. Złącz ze sobą brzegi.
  4. Ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem oraz migdałami.
  5. Piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Więcej o:
Copyright © Agora SA