Kluski lane - przepis na prosty przysmak, który przenosi do krainy dzieciństwa. Podaj je nie tylko na słodko

Ten dodatek do dań przywodzi na myśl dzieciństwo. Chętnie zajadają się nim zarówno dorośli, jak i najmłodsi. Jak wyczarować samodzielnie kluski lane? Przepis jest niezwykle szybki i łatwy.

Lane kluski kojarzą się z dzieciństwem głównie za sprawą naszych babć. Dodawały je bowiem do gulaszu, rosołu, a także innych zup - pomidorowej, grzybowej lub ogórkowej. W ten sposób zastępowały tradycyjny makaron czy ziemniaki, urozmaicając tym samym rodzinne obiady. Przysmak podawany jest często również w wersji na słodko. Wiele mam przygotowuje je w ten sposób dla dzieci. 

Do wykonania tego przysmaku potrzeba jedynie kilku wolnych minut i krótka lista zakupów. Zdradzamy, jak przygotować kluski lane. Ten przepis sprawi, że poczujecie się jak na niedzielnym obiedzie u babci.

kotlety mieloneJak zrobić mielone, żeby smakowały jak u babci? Chodzi o moczenie bułki

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Kluski lane - przepis na smaczne danie, które można podawać na słodko i w wersji wytrawnej

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 50 g mąki,
  • szczypta soli.

Przepis na szybki obiad bez mięsa - to roślinne curry pokochają też mięsożercy.Przepis na szybki obiad bez mięsa. Te dwa składniki podkręcą jego smak

Lane kluski przygotujesz w kilka minut 

  1. Mąkę, jajka i sól wsypujemy do miski, a następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji. Możecie do tego wykorzystać rózgę kuchenną lub zwykły widelec. 
  2. Masa powinna być gęstsza od ciasta przeznaczonego na naleśniki.
  3. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. 
  4. Do gotującej się wody cienką strużką, powoli wlewamy masę po całej powierzchni garnka. Nie mieszamy ich od razu - czekamy aż ciasto się zetnie. Gdy kluseczki już urosną, możemy je delikatnie przemieszać. Od momentu wlania kluski gotujemy przez około dwie minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową. 
  5. Masę na kluski możecie wylewać też bezpośrednio do gotującego się rosołu lub jeżeli macie ochotę na wersję na słodko - do mleka. Wówczas szczyptę soli możecie zamienić na łyżeczkę cukru - ta propozycja z pewnością zasmakuje najmłodszym. Smacznego!   

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: