Lane kluski kojarzą się z dzieciństwem głównie za sprawą naszych babć. Dodawały je bowiem do gulaszu, rosołu, a także innych zup - pomidorowej, grzybowej lub ogórkowej. W ten sposób zastępowały tradycyjny makaron czy ziemniaki, urozmaicając tym samym rodzinne obiady. Przysmak podawany jest często również w wersji na słodko. Wiele mam przygotowuje je w ten sposób dla dzieci.
Do wykonania tego przysmaku potrzeba jedynie kilku wolnych minut i krótka lista zakupów. Zdradzamy, jak przygotować kluski lane. Ten przepis sprawi, że poczujecie się jak na niedzielnym obiedzie u babci.
Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką
Kluski lane - przepis na smaczne danie, które można podawać na słodko i w wersji wytrawnej
Składniki:
- 2 jajka,
- 50 g mąki,
- szczypta soli.
Lane kluski przygotujesz w kilka minut
- Mąkę, jajka i sól wsypujemy do miski, a następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji. Możecie do tego wykorzystać rózgę kuchenną lub zwykły widelec.
- Masa powinna być gęstsza od ciasta przeznaczonego na naleśniki.
- W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.
- Do gotującej się wody cienką strużką, powoli wlewamy masę po całej powierzchni garnka. Nie mieszamy ich od razu - czekamy aż ciasto się zetnie. Gdy kluseczki już urosną, możemy je delikatnie przemieszać. Od momentu wlania kluski gotujemy przez około dwie minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową.
- Masę na kluski możecie wylewać też bezpośrednio do gotującego się rosołu lub jeżeli macie ochotę na wersję na słodko - do mleka. Wówczas szczyptę soli możecie zamienić na łyżeczkę cukru - ta propozycja z pewnością zasmakuje najmłodszym. Smacznego!
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl