Jak zrobić żurek do butelki? Tani obiad na kilka dni dla całej rodziny. Sycąca zupa w czasach drożyzny

Domowe zupy są źródłem wielu witamin i minerałów, a ich spożywanie znacznie wzmacnia odporność. Jednak aby mogły być wyjątkowo smaczne, niezbędne są składniki najlepszej jakości. Ta zasada dotyczy wszystkich dań, dlatego zdradzimy jak zrobić żurek do butelki, aby móc sięgać po niego w dowolnej chwili.
Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Żurek do butelki to świetne rozwiązanie kiedy nie mamy czasu, aby przyrządzić gorący obiad. Wystarczy, że ugotujemy pyszną zupę na zakwasie i zapasteryzujemy ją w butelce lub słoikach. To rozwiązanie przyda się zwłaszcza w dobie rosnących cen.

Grzyby w śmietanie. Najlepszy przepis na sos do makaronu z nutą świeżej, zielonej pietruszkiGrzyby w śmietanie. Przepis na pyszny sos do makaronu. Dodaj nieco pietruszki

Żurek do butelki. Przepis na tani obiad w dobie inflacji

Wysokie ceny otaczają nas zewsząd. Nie inaczej jest z produktami żywnościowymi. Często rezygnujemy z zakupu wielu rzeczy, aby spełnić potrzeby niezbędne do życia. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie żurku do butelki. Dzięki temu rozwiązaniu zapewnimy całej rodzinie obiad nie tylko na kilka dni, ale sięgniemy po niego w dowolnej chwili. 

Składniki:

  • 3 laski kiełbasy,
  • 300 g tłustego boczku,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • 4 liście laurowe,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa pieczarkowa (zdjęcie ilustracyjne)Co zrobić z pieczarek na obiad lub ciepłą kolację? Podpowiadamy!

Przepis na żurek z butelki. Sposób przygotowania

  1. Do wysokiego garnka wlewamy około dwóch litrów wody. Wrzucamy do niej jedną laskę kiełbasy przekrojoną na pół. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez około 20 minut.
  2. Boczek siekamy w drobną kostkę, smażymy na średnim ogniu. Kiedy wytopi się już spora ilość tłuszczu, dorzucamy na patelnię pozostałe dwie laski kiełbasy pokrojone w plasterki lub kostkę. Smażymy, aż się będzie mocno przyrumieniona.
  3. Pod koniec smażenia wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, aby się zeszkliła.
  4. Mięso wraz z cebulą przekładamy do garnka z gotującą się kiełbasą. Wszystko doprawiamy solą i czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do zupy.
  6. Wywar gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. 
  7. Zakwas wstrząsamy kilkakrotnie, aby był równomiernie wymieszany. Wlewamy go do żurku, mieszamy całość. Gotujemy około pięciu minut. 
  8. Śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy dwie chochelki gorącego żurku i dokładnie mieszamy. 
  9. Zahartowaną śmietanę przelewamy do żurku. Wsypujemy trzy duże łyżki majeranku. Całość gotujemy około dwóch minut.

Tak przyrządzony żurek gorący wlewamy do butelki lub słoika. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut. Pamiętajmy, że użyta butelka musi być szklana.

Więcej o: