Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Dzięki tym trikom czeka was prawdziwa uczta

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Tego tradycyjnego dodatku nie może przecież zabraknąć. Ale jak uzyskać niepowtarzalny smak? Sekret tkwi m.in. w najlepszej jakości składnikach.

Choć gołąbki możemy podać z różnymi sosami - m.in. grzybowym, koperkowym, czy pieczarkowym, to dla wielu i tak najlepiej smakują z tradycyjnym sosem - pomidorowym. Można przyrządzić go na kilka sposobów. Jeśli jednak chcemy, by smakował obłędnie i zachwycił wszystkich domowników, powinniśmy wybrać najlepszej jakości składniki.

Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Będzie obłędnie pyszny, ale nie zapomnij o przyprawach

Sos pomidorowy do gołąbków będzie smakował najlepiej, jeśli do jego przygotowania użyjesz świeżych składników. Nie zapomnij również o aromatycznych przyprawach. Te triki sprawdzą, że twoją rodzinę prawdziwa uczta!

Składniki:

  • kilogram świeżych pomidorów,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 cebule,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione zioła - np. bazylia, czosnek niedźwiedzi.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę lub piórka, a następnie zeszklij ją na patelni.
  2. Pomidory dokładnie umyj, wytnij z nich gniazda nasiennie, a następnie pokrój na drobne kawałki i dorzuć na patelnię do cebuli.
  3. Podsmaż warzywa, aż zaczną gęstnieć. Następnie dodaj sól, pieprz oraz inne ulubione przyprawy.
  4. Całość podgotuj do momentu, aż sos zrobi się gładki. Smacznego!

Gołąbki z młodej kapusty to podstawa dania Gołąbki. Przepis, który zdradziła mi ciocia. Trik sparzenia kapusty czyni cuda

Sos pomidorowy do gołąbków - przepis. To najszybszy sposób

Jeśli zależy ci na tym, by przygotować sos błyskawicznie i nie wydawać przy tym zbyt wielu pieniędzy, warto użyć koncentratu pomidorowego. Większość potrzebnych składników na ten sos na pewno masz w domu.

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym Gołąbki bez zawijania to ciekawy pomysł na szybki obiad

Składniki:

  • koncentrat pomidorowy lub przecier,
  • śmietana o zawartości tłuszczu 30 proc.,
  • mąka,
  • cukier,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Podgrzej gołąbki w bulionie, a gdy ten zacznie się gotować, dodaj przecier bądź koncentrat pomidorowy. Następnie delikatnie wymieszaj i dodaj sól oraz pieprz. Bulion z koncentratem zapraw śmietanką 30 proc. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możesz dodać do niego mąkę. W tym celu rozpuść dwie łyżki mąki w odrobinie ciepłej wody, wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj do sosu. Gotowe!

Więcej o: