Choć gołąbki możemy podać z różnymi sosami - m.in. grzybowym, koperkowym, czy pieczarkowym, to dla wielu i tak najlepiej smakują z tradycyjnym sosem - pomidorowym. Można przyrządzić go na kilka sposobów. Jeśli jednak chcemy, by smakował obłędnie i zachwycił wszystkich domowników, powinniśmy wybrać najlepszej jakości składniki.
Sos pomidorowy do gołąbków będzie smakował najlepiej, jeśli do jego przygotowania użyjesz świeżych składników. Nie zapomnij również o aromatycznych przyprawach. Te triki sprawdzą, że twoją rodzinę prawdziwa uczta!
Składniki:
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sposób przygotowania:
Jeśli zależy ci na tym, by przygotować sos błyskawicznie i nie wydawać przy tym zbyt wielu pieniędzy, warto użyć koncentratu pomidorowego. Większość potrzebnych składników na ten sos na pewno masz w domu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Podgrzej gołąbki w bulionie, a gdy ten zacznie się gotować, dodaj przecier bądź koncentrat pomidorowy. Następnie delikatnie wymieszaj i dodaj sól oraz pieprz. Bulion z koncentratem zapraw śmietanką 30 proc. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możesz dodać do niego mąkę. W tym celu rozpuść dwie łyżki mąki w odrobinie ciepłej wody, wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj do sosu. Gotowe!