Zakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza. Jest bogaty w antyutleniacze, związki antocyjanowe, kwas mlekowy i probiotyki. Zawiera między innymi:
Ma działanie przeciwzapalne, antynowotworowe oraz obniża ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Jak zrobić zakwas buraczany w domu, skoro ma tyle pozytywnych właściwości? To naprawdę, naprawdę proste.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry lub na kawałki. Tak samo robimy z imbirem oraz chrzanem. Czosnek kroimy na pół.
Do dużego słoika (powinien być czysty, wyparzony i suchy) wkładamy przyprawy, a następnie układamy w nim ciasno buraki, chrzan, imbir oraz czosnek.
Wodę gotujemy, studzimy i dodajemy sól. Powinna się całkowicie rozpuścić. Tak przygotowaną wodą zalewamy wnętrze słoika (lub innego naczynia, z którego korzystacie). Przykrywamy gazą lub czystą ścierką i odstawiamy na około pięć dni. Należy pamiętać, aby od czasu do czasu zajrzeć do środka i zdjąć pianę, która zbierze się na wierzchu.
Warto również uzupełniać wodę, jeśli odparuje. Powinna być ciepła i przegotowana.
Teraz, kiedy już wiecie, jak zrobić zakwas buraczany, nie pozostaje wam nic innego, jak iść do sklepu po potrzebne składniki i zrobić ten pyszny specyfik w domu. Smacznego!