Jak zrobić zakwas buraczany? Nie ma łatwiejszej rzeczy. Pamiętaj o pianie i wodzie

Zakwas z buraków to zarówno baza dobrego barszczu czerwonego, jak i mikstura, którą możemy pić bez niczego. To dlatego, że ma szereg właściwości zdrowotnych, np. zawiera w sobie cenne antyoksydanty, wiele witamin, potas, magnez czy żelazo. Jak zrobić zakwas buraczany? Być może nie uwierzycie, ale to najprostsza rzecz na świecie.

Zakwas buraczany to prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza. Jest bogaty w antyutleniacze, związki antocyjanowe, kwas mlekowy i probiotyki. Zawiera między innymi:

  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor,
  • cynk,
  • kwas foliowy.

Ma działanie przeciwzapalne, antynowotworowe oraz obniża ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Jak zrobić zakwas buraczany w domu, skoro ma tyle pozytywnych właściwości? To naprawdę, naprawdę proste.

Zakwas buraczany to cenne źródło wielu substancji odżywczych.Zakwas buraczany: właściwości. Kiedy lepiej go pić: rano czy wieczorem?

Jak zrobić zakwas buraczany? Kontroluj pianę i wodę

Składniki:

  • kilogram buraków
  • korzeń chrzanu
  • główka czosnku
  • kilka plastrów imbiru
  • sól niejodowana lub morska w ilości 20 g na litr wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • trzy goździki
  • łyżeczka kminku

Sałatka na zimę z buraków i cukinii siostry AnastazjiSiostra Anastazja i jej sałatka na zimę z buraków i cukinii

Zobacz wideo Przepis na zdrowe i pyszne buraki hasselback

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry lub na kawałki. Tak samo robimy z imbirem oraz chrzanem. Czosnek kroimy na pół.  

Do dużego słoika (powinien być czysty, wyparzony i suchy) wkładamy przyprawy, a następnie układamy w nim ciasno buraki, chrzan, imbir oraz czosnek

Wodę gotujemy, studzimy i dodajemy sól. Powinna się całkowicie rozpuścić. Tak przygotowaną wodą zalewamy wnętrze słoika (lub innego naczynia, z którego korzystacie). Przykrywamy gazą lub czystą ścierką i odstawiamy na około pięć dni. Należy pamiętać, aby od czasu do czasu zajrzeć do środka i zdjąć pianę, która zbierze się na wierzchu.

Ketchup z buraka smakuje lepiej niż tradycyjnyKetchup z buraka smakuje lepiej niż tradycyjny

Warto również uzupełniać wodę, jeśli odparuje. Powinna być ciepła i przegotowana.

Teraz, kiedy już wiecie, jak zrobić zakwas buraczany, nie pozostaje wam nic innego, jak iść do sklepu po potrzebne składniki i zrobić ten pyszny specyfik w domu. Smacznego!

Więcej o: