Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Mizeria z ogórków na zimę - dowiedz się, jak ją wykonać
Mizeria z ogórków na zimę to bardzo dobry pomysł na zachowanie smaku lata na dłużej. Do gotowych ogórków, wystarczy dołożyć tylko i wyłącznie śmietanę i sałatka na obiad jest gotowa. Znakomicie komponuje się ze sztuką mięsa i ziemniakami purée z dodatkiem masła. Poniżej podajemy przepis na mizerię na zimę do śmietany w kilku prostych krokach.
Mizeria do słoików na zimę - przepis krok po kroku
Składniki, które będą nam potrzebne to:
- około 3 kilogramów ogórków gruntowych dobrej jakości
- około 2 łyżek soli
- 1 pęczek koperku
- około 4-5 łyżek octu
- 2-3 łyżki cukru
Sposób wykonania:
- Ogórki należy dokładnie wymyć.
- Dalej przejść do namoczenia. Dzięki temu będą one jędrne.
- Następnie obieramy je ze skórki i kroimy na cienkie plastry. Można użyć kuchennej mandoliny.
- Tak przygotowane ogórki wrzucamy do miski. Dodajemy sól, cukier oraz ocet.
- Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 60 minut.
- W tym też czasie myjemy dokładnie koperek. Później drobno go siekamy. Dokładamy do ogórków.
- Ogórki przekładamy do słoików, które wcześniej umyliśmy, wyparzyliśmy i wytarliśmy do sucha.
- Zakręcamy i pasteryzujemy.
Mizeria na zimę bez octu - zajrzyj do receptury
Mizeria na zimę bez octu to rozwiązanie dla tych, którzy go nie tolerują w domowych przetworach. Do wykonania takiej mizerii będziesz potrzebować tylko i wyłącznie soli i ogórków. Przejdźmy zatem do wykonania:
Składniki:
Mizeria w słoikach na zimę - sposób wykonania:
- Ogórki dokładnie umyć. Następnie obrać.
- Dalej pokroić je w grube plastry.
- Następnie przełożyć je do miski i zalać zimną wodą.
- Dosypać sól i pozostawić na około 120 minut.
- Po tym czasie odlać sok i odcedzić ogórki z solanki.
- Słoiki dokładnie wymyć, wyparzyć, wysuszyć.
- W słoikach ogórki układamy warstwowo: ogórki i sól (każda z warstw powinna mieć ok. 2-3 cm). Na wierzchu słoika musi być warstwa soli.
- Słoiki zakręcamy i przekładamy do ciemnej i chłodnej piwniczki.
- Przed podaniem mizerii ogórki należy wypłukać w wodzie przez około 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Zobacz też: Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu. Proste triki na smaczne przetwory