Mizeria na zimę do słoików - sprawdź, jak ułatwić sobie życie i mieć gotowe ogórki do śmietany zawsze pod ręką

Mizeria na zimę do słoików to idealne rozwiązanie pod wieloma względami. Gotowa mizeria to spore ułatwienie zwłaszcza kiedy mamy niespodziewanych gości na obiedzie. Sprawdź, jak zrobić taką mizerię.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Mizeria z ogórków na zimę - dowiedz się, jak ją wykonać

Mizeria z ogórków na zimę to bardzo dobry pomysł na zachowanie smaku lata na dłużej. Do gotowych ogórków, wystarczy dołożyć tylko i wyłącznie śmietanę i sałatka na obiad jest gotowa. Znakomicie komponuje się ze sztuką mięsa i ziemniakami purée z dodatkiem masła. Poniżej podajemy przepis na mizerię na zimę do śmietany w kilku prostych krokach. 

Mizeria do słoików na zimę - przepis krok po kroku

Składniki, które będą nam potrzebne to:

  • około 3 kilogramów ogórków gruntowych dobrej jakości
  • około 2 łyżek soli 
  • 1 pęczek koperku
  • około 4-5 łyżek octu
  • 2-3 łyżki cukru

Sposób wykonania:

  1. Ogórki należy dokładnie wymyć.
  2. Dalej przejść do namoczenia. Dzięki temu będą one jędrne.
  3. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy na cienkie plastry. Można użyć kuchennej mandoliny.
  4. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do miski. Dodajemy sól, cukier oraz ocet.
  5. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 60 minut.
  6. W tym też czasie myjemy dokładnie koperek. Później drobno go siekamy. Dokładamy do ogórków.
  7. Ogórki przekładamy do słoików, które wcześniej umyliśmy, wyparzyliśmy i wytarliśmy do sucha.
  8. Zakręcamy i pasteryzujemy.

Mizeria na zimę bez octu - zajrzyj do receptury

Mizeria na zimę bez octu to rozwiązanie dla tych, którzy go nie tolerują w domowych przetworach. Do wykonania takiej mizerii będziesz potrzebować tylko i wyłącznie soli i ogórków. Przejdźmy zatem do wykonania:

Składniki:

Mizeria w słoikach na zimę - sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyć. Następnie obrać.
  2. Dalej pokroić je w grube plastry.
  3. Następnie przełożyć je do miski i zalać zimną wodą.
  4. Dosypać sól i pozostawić na około 120 minut.
  5. Po tym czasie odlać sok i odcedzić ogórki z solanki.
  6. Słoiki dokładnie wymyć, wyparzyć, wysuszyć.
  7. W słoikach ogórki układamy warstwowo: ogórki i sól (każda z warstw powinna mieć ok. 2-3 cm). Na wierzchu słoika musi być warstwa soli.
  8. Słoiki zakręcamy i przekładamy do ciemnej i chłodnej piwniczki.
  9.  Przed podaniem mizerii ogórki należy wypłukać w wodzie przez około 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Zobacz też: Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu. Proste triki na smaczne przetwory

Więcej o:
Copyright © Agora SA