• Link został skopiowany

Sałatka z grzybami siostry Anastazji. Po ten gatunek najczęściej sięga

Zbliżający się okres jesienny to idealny czas na grzybobranie i wykorzystanie grzybów do przygotowania potraw i przekąsek. Siostra Anastazja podpowiada jaki gatunek najlepiej wybrać do sałatki, on smakuje najlepiej.
Sałatka z grzybami siostry Anastazji. Po ten gatunek najczęściej sięga
Fot. Shutterstock

Siostra Anastazja to niezawodna kucharka, która w kuchni wyczaruje każde danie. Wszystko co wychodzi spod jej ręki, jest smaczne i nic dziwnego. Staż jaki ma w gotowaniu, jest naprawdę długi. Ponadto jest autorką wielu książek, z których można czerpać inspiracje na dania, desery oraz sałatki. Z jej przepisów korzystają tysiące, a jej książki kucharskie można znaleźć w wielu domach.

Sezon na grzyby w pełni. Wiele osób znalazło już dorodne i wielkie okazy, więc teraz pytanie co z nimi zrobić. Najczęściej wybierane jest ich suszenie lub marynowanie, a zaraz za tymi sposobami przygotowane są główne dania lub przekąski. Dobrym sposobem na wykorzystanie grzybów jest dodanie ich do sałatki. Siostra Anastazja w autorskiej książce kucharskiej pokazała jakich grzybów używa i które najlepiej smakują w połączeniu z musztardą i sałatą. Jak się okazuje to jedne z najpopularniejszych grzybów, które są znane.

Przepis siostry Anastazji na sałatkę z kurkami

Składniki

  • 1 główka sałaty zielonej,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 1 mały słoik kurek marynowanych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sak z 1 cytryny,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Liście sałaty dokładnie oczyść i rozdrobnij, rozrywając je na kawałki lub krojąc.
  2. Ser odsącz z wody i pokrój w kostkę.
  3. Kurki otwórz, wyjmij z marynaty i drobno posiekaj.
  4. Wszystko przełóż do większej miski, dodaj sok z cytryny, wymieszaj z oliwą z oliwek, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Dopraw przyprawami i ponownie wymieszaj.
  6. Wierzch sałatki posyp posiekanym drobno szczypiorkiem.