Jak prawidłowo zbierać grzyby? Radzimy, jak przygotować się na grzybobranie i na co zwracać uwagę

Nadszedł sezon na grzybobranie, dlatego podpowiadamy, jak prawidłowo zbierać grzyby. Doradzamy, jak najlepiej przygotować się do tej aktywności oraz czego unikać podczas wyprawy do lasu.

Sezon na grzyby w pełni, dlatego warto dowiedzieć się, jak je prawidłowo zbierać. Grzybiarze podnoszą, że z powodu gorącego i suchego lata w tym roku lasy nie obfitują jednak w grzyby. Mimo perspektywy nieco mniejszych niż zwykle zbiorów, warto jednak wybrać się do lasu w poszukiwaniu małych kapeluszy.

PrzetworyJak zatrzymać smaki lata? Sezon na przetwory w pełni!

Jak prawidłowo zbierać grzyby? Stawiaj na gatunki, które znasz

Grzyby pojawiają się, kiedy jest ciepło i wilgotno, dlatego najlepiej iść na grzybobranie po deszczowych dniach. Pora dnia nie ma większego znaczenia, jednak większość osób twierdzi, że najlepiej szukać grzybów wcześnie rano. Pamiętajcie, że jeżeli nie znacie się na grzybach, wybierzcie się na poszukiwania tylko z doświadczonymi grzybiarzami. Ponadto zbierajcie tylko te grzyby, które znacie. Polskie lasy obfitują w prawdziwki, podgrzybki i maślaki. Warto skupić się na gatunkach, które trudno pomylić z trującymi grzybami. 

Zebrałeś grzyby? Pamiętaj o przykryciu grzybni

Grzyby powinno się wycinać nożykiem w jak najniższej części nóżki. Miejsce, z którego wycięliśmy grzyb, najlepiej jest przykryć, ponieważ znajduje się tam grzybnia. Przykrywając ją odrobiną ściółki sprawimy, że nie będzie wysychała.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Co ze sobą zabrać na grzybobranie?

Na grzybobranie należy wziąć ze sobą przede wszystkim doświadczonego grzybiarza. Odkładając żarty na bok, warto jednak przygotować wiklinowy kosz na grzyby i nóż do ich wycinania. Idąc do lasu warto zaopatrzyć się w odpowiednie ubranie i obuwie. Jeśli wybieramy się na dłuższą wędrówkę, dobrze jest zabrać ze sobą termos z ciepłym napojem.

Przetwory z cukinii to idealny dodatek do obiadów.Przetwory z cukinii. Dwa proste przepisy, które urozmaicą obiady

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: