Jak zrobić zakwas na chleb domowej roboty? Wystarczą dwa podstawowe składniki, które są w każdej kuchni

Jak zrobić zakwas na chleb? Pieczywo domowej roboty ma wyjątkowy aromat i smak. Warto je przygotować, ale do tego niezbędny będzie dobrej jakości zaczyn. Jak go zrobić? Wystarczy zmieszać dwa podstawowe składniki.

Masz ochotę na samodzielne pieczenie chleba? Wykorzystaj przepis na zakwas, dzięki któremu zrobisz wyśmienite, aromatyczne pieczywo. Domowy chleb na zakwasie zachowuje świeżość o wiele dłużej niż ten kupowany w piekarni czy w sklepie. Takie pieczywo jest też o wiele zdrowsze, ponieważ nie zawiera emulgatorów, lecytyny i innych polepszaczy smaku.

Czym jest zakwas i jak powstaje?

Zakwas na chleb powstaje w wyniku połączenia mąki i wody. W trakcie jego dojrzewania wytwarzają się drożdże i bakterie. Im starszy jest zakwas, tym silniejszy się staje. Czym tak właściwie jest zakwas? Zakwas to mieszanka kultur bakterii lub grzybów, dzięki którym można przeprowadzić fermentację. Zakwas jest szczególnie ważny w produkcji chleba żytniego. Bez niego chleb nie wyrośnie.  

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Jak zrobić zakwas na chleb? Okazuje się, że to bardzo proste

Składniki:

  • mąka typ 700 żytnia, pszenna lub orkiszowa,
  • letnia, przegotowana woda (należy uważać, żeby jej temperatura nie przekraczała 40 st. C, ponieważ wyższa wartość może zniszczyć zakwas).

Przygotowanie:

Zakwas wytwarza się około pięciu dni. Dopiero po takim czasie można wypiekać chleb. Warto pamiętać także o przygotowaniu dużego naczynia, ponieważ zaczyn wciąż będzie zwiększał swoją objętość.

  1. Pierwszego dnia mieszamy garść mąki z taką ilością wody, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Naczynie przykrywamy.
  2. Każdego kolejnego dnia o tej samej porze dodajemy garść mąki i wody tyle, aby ciasto na nowo uzyskało konsystencję śmietany.
  3. Mieszamy dokładnie całość co 12 godzin.

Zakwas będzie gotowy po pięciu dniach i można z niego wtedy upiec pierwszy chleb.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: