Masz ochotę na samodzielne pieczenie chleba? Wykorzystaj przepis na zakwas, dzięki któremu zrobisz wyśmienite, aromatyczne pieczywo. Domowy chleb na zakwasie zachowuje świeżość o wiele dłużej niż ten kupowany w piekarni czy w sklepie. Takie pieczywo jest też o wiele zdrowsze, ponieważ nie zawiera emulgatorów, lecytyny i innych polepszaczy smaku.
Zakwas na chleb powstaje w wyniku połączenia mąki i wody. W trakcie jego dojrzewania wytwarzają się drożdże i bakterie. Im starszy jest zakwas, tym silniejszy się staje. Czym tak właściwie jest zakwas? Zakwas to mieszanka kultur bakterii lub grzybów, dzięki którym można przeprowadzić fermentację. Zakwas jest szczególnie ważny w produkcji chleba żytniego. Bez niego chleb nie wyrośnie.
Składniki:
Przygotowanie:
Zakwas wytwarza się około pięciu dni. Dopiero po takim czasie można wypiekać chleb. Warto pamiętać także o przygotowaniu dużego naczynia, ponieważ zaczyn wciąż będzie zwiększał swoją objętość.
Zakwas będzie gotowy po pięciu dniach i można z niego wtedy upiec pierwszy chleb.
Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl