Szybki sposób na rozmrożenie ryby. Ten prosty trik sprawi, że mięso zachowa smak i strukturę

Mrożenie żywności pozwala zmniejszyć jej marnowanie, a także przedłużyć jej zdatność do spożycia. Ważne jest jednak, by odpowiednio zabezpieczyć produkty, a później zadbać o właściwe rozmrożenie. Ten prosty sposób pozwoli szybko rozmrozić ryby, tak by zachować ich smak i strukturę.

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ryby to ważny element diety. Zawierają łatwostrawne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i przede wszystkim omega-3. Niestety często zmuszenie jesteśmy korzystać z produktów mrożonych. Warto jednak pamiętać, że kluczowe jest ich odpowiednie rozmrażanie. Ten prosty trik przyśpieszy cały proces. 

Szybki sposób na rozmrożenie ryby

Bezpieczne rozmrażanie ryby, które nie będzie skutkować zatruciem pokarmowym, wcale nie musi być długim procesem. Chociaż najbezpieczniejszą metodą jest wyłożenie mięsa na talerzyki i umieszczenie w lodówce, co najmniej dzień przed przyrządzeniem z niego posiłku. Wtedy smak ryby i struktura nie zostanie zmieniona. Innym bezpiecznym sposobem jest rozmrożenie ryby w zimnej wodzie. Wystarczy umieścić produkt w naczyniu umieszczonym w zlewie. Następnie napełnić je wodą i pozostawić kran włączony tak, by cały czas leciał cienki strumień wody. Ważne, by upewnić się, że woda jest zimna. Ta metoda nie zajmie więcej niż 30 minut, jednak wszystko zależy od wielkości porcji. 

Warto podkreślić, że rozmrażanie ryby w zimnej wodzie nie powinno odbywać się jeśli produkt nie jest w plastikowym opakowaniu. Bezpośredni kontakt zamrożonego mięsa z wodą sprawi, że smak nie będzie najlepszy - ryba stanie się wodnista. 

Szybkim sposobem na rozmrożenie ryby jest także umieszczenie jej w misce z gazowaną wodą lub mlekiem. Nabiał nie tylko przyspieszy proces rozmrażania, ale także zmniejszy charakterystyczny zapach, ale i nada mięsu delikatnego i kremowego smaku. Z tej metody korzysta wielu kucharzy i gospodyń. 

Zobacz wideo Najlepszy sposób na mrożenie sezonowych owoców

Rozmrażanie ryb - tych metod nie warto stosować

Rozmrażanie ryby w ciepłej wodzie lub pozostawienie jej na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej może zakończyć się dolegliwościami, a nawet zatruciem pokarmowym. Ponadto ciepła woda może spowodować niepożądane zmiany w mięsie. Z kolei najgorszą metodą okaże się mikrofalówka - nie tylko uzyskamy wodnisty efekt, ale także pozbawimy mięso smaku. Urządzenie dodatkowo może nierównomiernie rozmrozić produkt, przez co ryzyko zatruciem jest duże. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA