Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych przetworów takich jak dżemy, soki, kiszonki, sałatki czy sosy nie może zabraknąć także słoików z darami lasu w aromatycznej zalewie. Przepis na grzyby marynowane to klasyka gatunku. Przepis babci gwarantuje udany efekt.
Przepis na grzyby marynowane według babcinej receptury
Kulinarną tradycją i produktem, który od lat wypełnia pułki domowych spiżarni, są oczywiście przetwory przygotowane z grzybów. Dary lasu w aromatycznej zalewie to wytrawna przystawka, a także smaczny i oryginalny dodatek. Grzyby marynowane to klasyka gatunku, a także sposób na zachowanie aromatu i smaku sezonowych rarytasów.
Zbieranie grzybów to dla wielu ukochana jesienna aktywność i sama przyjemność. Późniejsze przygotowywanie przetwór to także tradycja w wielu polskich domach. Babcine receptury okażą się tu bezkonkurencyjne. Odpowiednie przyrządzenie grzybów gwarantuje jakość i wyśmienity smak.
Zobacz wideo Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy
Grzyby marynowane - tradycyjny przepis na jesienne przetwory
Składniki:
- kilogram świeżo zebranych leśnych grzybów,
- cebula,
- szklanka octu,
- szklanka cukru,
- 3 szklanki wody,
- łyżka soli,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- 10 ziarenek pieprzu,
- 5 listków laurowych.
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wybieramy małe sztuki, większe znacznie lepiej sprawdzą się do suszenia. Przekładamy do dużego garnka.
- Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości naczynia, stawiamy na palniku i gotujemy. Po zagotowaniu solimy, gotujemy i usuwamy powstałą na powierzchni pianę. Gdy przestanie się pojawiać (po około 25 minutach), ściągamy naczynie z palnika.
- Grzyby odcedzamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Do sparzonych słoików wkładamy łyżkę grzybów i warstwę cebuli, powtarzamy proces. Całość powinna zajmować mniej więcej 2/3 wysokości słoików.
- Przechodzimy do przygotowania zalewy - w garnku łączymy wodę, ocet, cukier i pozostałe przyprawy. Zagotowujemy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z grzybami i dokładnie zamykamy.
- Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy w garnku z wodą przez około 10 minut od zagotowania.
- Słoiki studzimy, przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu.