Przepis na grzyby marynowane według tradycyjnej receptury. Aromatyczne przetwory to must have na zimę

Wśród domowych przepisów nie może zabraknąć tradycyjnych akcentów i słoików wypełnionych leśnymi smakołykami. Przepis na grzyby marynowane to produkt, którego nie może zabraknąć w wyposażeniu zimowej spiżarni. Babcina receptura jest gwarancją smaku i jakości.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych przetworów takich jak dżemy, soki, kiszonki, sałatki czy sosy nie może zabraknąć także słoików z darami lasu w aromatycznej zalewie. Przepis na grzyby marynowane to klasyka gatunku. Przepis babci gwarantuje udany efekt. 

Jak marynować grzyby? Jest na to kilka sposobów. Zdjęcie ilustracyjneGrzyby marynowane według receptury siostry Anastazji

Przepis na grzyby marynowane według babcinej receptury

Kulinarną tradycją i produktem, który od lat wypełnia pułki domowych spiżarni, są oczywiście przetwory przygotowane z grzybów. Dary lasu w aromatycznej zalewie to wytrawna przystawka, a także smaczny i oryginalny dodatek. Grzyby marynowane to klasyka gatunku, a także sposób na zachowanie aromatu i smaku sezonowych rarytasów. 

Zbieranie grzybów to dla wielu ukochana jesienna aktywność i sama przyjemność. Późniejsze przygotowywanie przetwór to także tradycja w wielu polskich domach. Babcine receptury okażą się tu bezkonkurencyjne. Odpowiednie przyrządzenie grzybów gwarantuje jakość i wyśmienity smak. 

Zobacz wideo Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy

Grzyby marynowane - tradycyjny przepis na jesienne przetwory

Składniki: 

  • kilogram świeżo zebranych leśnych grzybów,
  • cebula, 
  • szklanka octu,
  • szklanka cukru,
  • 3 szklanki wody,
  • łyżka soli,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 5 listków laurowych.

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wybieramy małe sztuki, większe znacznie lepiej sprawdzą się do suszenia. Przekładamy do dużego garnka. 
  2. Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości naczynia, stawiamy na palniku i gotujemy. Po zagotowaniu solimy, gotujemy i usuwamy powstałą na powierzchni pianę. Gdy przestanie się pojawiać (po około 25 minutach), ściągamy naczynie z palnika. 
  3. Grzyby odcedzamy. 
  4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 
  5. Do sparzonych słoików wkładamy łyżkę grzybów i warstwę cebuli, powtarzamy proces. Całość powinna zajmować mniej więcej 2/3 wysokości słoików.
  6. Przechodzimy do przygotowania zalewy - w garnku łączymy wodę, ocet, cukier i pozostałe przyprawy. Zagotowujemy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z grzybami i dokładnie zamykamy. 
  7. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy w garnku z wodą przez około 10 minut od zagotowania. 
  8. Słoiki studzimy, przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu. 
Więcej o: