Śliwki to owoce o wielu wyjątkowych właściwościach. Zawarty w nich potas reguluje ciśnienie krwi, błonnik pomaga w procesie trawienia, a magnez pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. Dostarczają także witamin K, A oraz tych z grupy B.
Oprócz korzystnego działania na organizm śliwki znajdują wiele zastosowań w kuchni. O tym fakcie doskonale wiedziały nasze babcie, które chętnie przygotowywały z nich przetwory. Owoce świetnie sprawdzają się bowiem jako główny bohater dżemów czy kompotów. Jak przygotować powidła śliwkowe? Ten przepis zachwyci wszystkich domowników.
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych
Powidła śliwkowe - przepis babci
Do przygotowania powideł najlepiej wykorzystać śliwki węgierki. Warto wybierać dojrzałe owoce, które sprawią, że przetwory nie będą tak kwaśne.
Składniki:
- 3 kg śliwek,
- 450 g cukru,
- 3 łyżeczki octu winnego,
- pół łyżeczki cukru.
Powidła śliwkowe - sposób przygotowania:
- Na samym początku dokładnie myjemy owoce, przecinamy na pół i pozbywamy się pestek.
- Przygotowujemy duży garnek z grubym dnem i układamy w nim warstwy śliwek, zasypując je cukrem. Ostatnią warstwą powinien być cukier.
- Całość polewamy trzema łyżeczkami octu.
- Tak przygotowany garnek odkładamy w chłodne miejsce na około 12 godzin.
- Następnie garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy powidła przez około pięć godzin. Jeżeli nie chcemy ryzykować przypaleniem śliwek, musimy pamiętać, by ich nie przykrywać i nie mieszać.
- Po czasie ściągamy garnek z gazu, a nadmiar płynu zbieramy chochlą. Warto go zostawić na później - świetnie sprawdzi się do domowego kompotu.
- Teraz możemy dodać łyżeczkę cynamonu i zamieszać powidła. Jeżeli wydają się zbyt gęste, możemy dolać trochę odlanego soku.
- Gorące owoce przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy przez około 10 minut, następnie ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl