Sałatka z burakiem i serem feta. Obłędnie pyszny duet to zdrowy posiłek z sezonowymi warzywami

Zdrowa żywność i sałatki wcale nie muszą być nudne i ubogie w składniki. Wręcz przeciwnie! Sezonowe warzywa to świetna baza dla wielu smacznych dań. Sałatka z burakiem i serem feta to uczta smaków. Podana z aromatycznym sosem na bazie oliwy i miodu zasmakuje każdemu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sałatki nie muszą kojarzyć się z nudą i składnikami bez wyrazu. Odpowiednio dobrane warzywa, zioła, przyprawy i dodatki takie jak sery, kasze czy owoce sprawią, że tego typu posiłki na stałe zagoszczą w domowym menu. 

Sałatka z burakiem i rukolą z dodatkiem sera fetaSałatka z burakiem i kozim serem. Jeden składnik zamieni ją w mistrzostwo

Sałatka z burakiem i serem feta - uczta wszystkich zmysłów

Zdrowa żywność to niekończące się przepisy, kolorowe dodatki, sezonowe produkty i aromatyczne przyprawy. Jeśli dotychczas kojarzyło ci się to z nudą, to pora to zmienić! Sałatki to jedna z najpopularniejszych form przekąsek, lunchów i dodatków do obiadu. Odpowiednio skomponowane składniki potrafią zaskoczyć głębią smaku i ilością witamin. 

Wśród popularnych sałatek warto wyróżnić tą z buraków i sera feta. Jej sekret tkwi w prostocie i produktach dobrej jakości. Estetyczne podanie sprawi, że sałatka z buraków i fety może być zdrowym lunchem lub wyrafinowaną przystawką na miarę najlepszego szefa kuchni. 

Zobacz wideo Przepis na zdrowe i pyszne buraki hasselback

Przepis na sałatkę z burakiem i serem feta

Składniki: 

  • 4 pieczone buraki, 
  • 100 g sera feta,
  • czerwona cebula, 
  • rukola, 
  • oliwa z oliwek, 
  • łyżeczka miodu, 
  • łyżeczka musztardy, 
  • sól, 
  • pieprz gruboziarnisty.

Sposób przygotowania:

  1. Upieczone buraki kroimy w równą kostkę. 
  2. Rukolę myjemy, szarpiemy w dłoniach na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. 
  3. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. 
  4. Ser feta estetycznie kroimy w kostkę. 
  5. Przygotowujemy sos - łączymy w kubeczku oliwę z musztardą, miodem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. 
  6. Przechodzimy do połączenia składników - do miski lub głębokiego talerza przekładamy rukolę, buraki, ser feta i cebulę. Całość polewamy sosem. 
  7. Sałatki nie mieszamy - dzięki temu będzie się piękne prezentować. Jeśli jednak zdecydujemy się na wymieszanie wszystkich składników, ser feta się rozpadnie, a buraki puszczą sok i zabarwią pozostałe składniki. W obu przypadkach efekt będzie tak samo smaczny. 
Więcej o: