Jak zrobić kluski leniwe? Przepis babci Krysi na ekspresowy obiad. Wystarczy mieć w domu twaróg

Gotowanie nie musi być okupione wieloma godzinami spędzonymi w kuchni. Wystarczy wiedzieć, jak zrobić kluski leniwe, aby w krótkim czasie przyrządzić syty obiad dla całej rodziny. Kiedy polejemy je masełkiem i oprószymy cukrem, chętnie zjedzą je także dzieci.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Smaki dzieciństwa to coś, do czego chętnie wracamy. Każdy z nas ma jakieś potrawy, które kojarzą mu się z miłymi chwilami. Najczęściej przyrządzały je babcie, które chętnie rozpieszczały swoje wnuki. Aby przybliżyć nieco dawne czasy, zdradzimy jak zrobić kluski leniwe. Przepis jest bardzo prosty.

Jak zrobić kluski leniwe? Przepis babci Krysi, który zawsze się sprawdza

Kiedy przygotowujemy coś pierwszy raz, poszukujemy takich przepisów, które są sprawdzone i nie narażą nas na nieudane danie. Dlatego warto sięgać po przepisy naszych babć. Choć często robiły coś na wyczucie, potrafią określić jakie proporcje należy zastosować w konkretnej potrawie. Jeżeli nie wiemy, jak zrobić kluski leniwe, aby były miękkie, a jednocześnie się nie rozpadły, należy skupić się właśnie na wspomnianych proporcjach. 

Składniki:

  • 300 g tłustego twarogu,
  • 2 jajka,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • masło,
  • cynamon (opcjonalnie),
  • cukier (opcjonalnie).

Pamiętajmy, aby kupować tłusty twaróg, dzięki temu kluseczki będą miękkie i soczyste. Chuda wersja nabiału nie sprawdzi się do leniwych.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis babci Krysi krok po kroku, czyli jak zrobić kluski leniwe z serem

  1. Do miski wrzucamy ser, wbijamy jajka i wsypujemy obie mąki. Całość dokładnie mieszamy, jednak nie za długo, a tylko do połączenia składników.
  2. W wysokim garnku gotujemy około dwóch litrów wody z solą.
  3. Ciasto serowe dzielimy na trzy części. Z każdej z nich wykonujemy długi wałeczek, rolując je na stolnicy za pomocą dłoni. 
  4. Widelcem spłaszczamy wałeczki i ostrym nożem kroimy je na małe kawałki.
  5. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy po 15 sztuk leniwych. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy zawartość garnka, aby leniwe oderwały się od dna.
  6. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy kluski około trzech minut. Po tym czasie wyciągamy je delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej.
  7. Przekładamy na durszlak i przepłukujemy je małym strumieniem bieżącej wody.
  8. Czynność powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie kluseczki.
  9. Masło rozpuszczamy w rondelku. Polewamy leniwe wyłożone na talerzu.

Jeśli lubimy korzenne smaki, warto posypać kluski cynamonem, dzieci uwielbiają także wersję z cukrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.