-
Haps
-
Jak przygotować
- Co zrobić z pomidorów na zimę? Włoski kucharz zdradził mi sztuczkę z pomarańczą
Co zrobić z pomidorów na zimę? Włoski kucharz zdradził mi sztuczkę z pomarańczą
Zima zbliża się wielkimi krokami. Czas więc na zamknięcie ostatnich świeżych i dobrych smaków lata w słoikach, aby cieszyć się nimi w chłodniejsze dni. 3 propozycje na przetwory z pomidora zapełnią każdą spiżarnię.
Pomidory przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej za sprawą Krzysztofa Kolumba. Długo były wykorzystywane jako roślina lecznicza i ozdobna. Dopiero pod koniec XIX wieku poznano się na ich wartości odżywczej i kulinarnej. Jak wiemy, jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę. Nic dziwnego bowiem zawierają witaminy z grupy C i K, a także potas i magnez. Sok z pomidorów upiększa cerę i jest bardzo smaczny.
Co można zrobić z pomidorów na zimę?
Z tego warzywa można zrobić wiele, jednak nie wszystkie przepisy obejmują przetrzymywanie go przez dłuższy okres czasu. Przedstawiamy 3 przepisy, które zrobisz raz, a smakiem przetworów cieszyć się będziesz przez całą zimę.
Dżem pomidorowy na zimę
Składniki
- 1 kg pomidorów,
- 1 pomarańcza,
- ½ kg cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta cynamonu da podkręcenia smaku pomidorów,
- szczypta imbiru,
- szczypta mielonego ziela angielskiego.
Sposób przygotowania
- Pomidory dokładnie umyj, sparz, a następnie obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.
- Wszystko wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody i duś na małym ogniu przez około pół godziny co jakiś czas mieszając łyżką.
- Pomarańczę obierz, miąższ pokrój bardzo drobno i pozbądź się pestek. Skórkę umyj i pokrój w cieniutkie paski. Dodaj do pomidorów wraz z cukrem i duś przez następne pół godziny, aż dżem zgęstnieje.
- Po tym czasie dodaj sok z cytryny i przyprawy. Całość wymieszaj, zdejmij z ognia i przełóż do wymytych i wyparzonych słoików.
- Zakręć wyparzonymi zakrętkami i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Marynowane pomidory
Składniki
- 1 kg małych pomidorów,
- 1 szklanka octu winnego 6%,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki soli,
- szczypta cynamonu,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziarenek pieprzu,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 papryczka chili.
Sposób przygotowania
- Umyte i osuszone pomidory ułóż w wyparzonych słoikach, przekładaj je pokrojonymi w plastry ząbkami czosnku i kawałkami papryczki chili.
- Do garnka wlej 3 szklanki wody oraz szklankę octu winnego 6-procentowego. Zagotuj całość i dodaj przyprawy.
- Gorącą zalewę zalej pomidory, zakręć i pasteryzuj przez 5 minut. Po tym czasie przełóż słoiki do chłodnego miejsca, ustawiając do góry dnem.
Suszone pomidory w zalewie oliwnej
Składniki
- 300 g suszonych pomidorów,
- 250 ml oliwy z oliwek,
- 6 listków świeżej lub suszonej bazylii,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania
- Do rondla włóż pomidory i zalej je wrzątkiem, tak aby były całkowicie pokryte płynem. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
- Po tym czasie odcedź i przełóż do słoików, przekładając listkami bazylii i pokrojonymi w cienkie plasterki ząbkami czosnku.
- Zalej oliwą z oliwek, szczelnie zakręć i kilkakrotnie wstrząśnij słoikiem, aby płyn przykrył wszystkie pomidory.
- Tak przygotowane można przez długi czas przechowywać w lodówce i podawać do sosów, sałatek i makaronów.