Co zrobić z pomidorów na zimę? Włoski kucharz zdradził mi sztuczkę z pomarańczą

Zima zbliża się wielkimi krokami. Czas więc na zamknięcie ostatnich świeżych i dobrych smaków lata w słoikach, aby cieszyć się nimi w chłodniejsze dni. 3 propozycje na przetwory z pomidora zapełnią każdą spiżarnię.

Pomidory przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej za sprawą Krzysztofa Kolumba. Długo były wykorzystywane jako roślina lecznicza i ozdobna. Dopiero pod koniec XIX wieku poznano się na ich wartości odżywczej i kulinarnej. Jak wiemy, jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę. Nic dziwnego bowiem zawierają witaminy z grupy C i K, a także potas i magnez. Sok z pomidorów upiększa cerę i jest bardzo smaczny.

Co można zrobić z pomidorów na zimę?

Z tego warzywa można zrobić wiele, jednak nie wszystkie przepisy obejmują przetrzymywanie go przez dłuższy okres czasu. Przedstawiamy 3 przepisy, które zrobisz raz, a smakiem przetworów cieszyć się będziesz przez całą zimę.

Dżem pomidorowy na zimę

Składniki

  • 1 kg pomidorów,
  • 1 pomarańcza,
  • ½ kg cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta cynamonu da podkręcenia smaku pomidorów,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta mielonego ziela angielskiego.

Sposób przygotowania

  1. Pomidory dokładnie umyj, sparz, a następnie obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Wszystko wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody i duś na małym ogniu przez około pół godziny co jakiś czas mieszając łyżką.
  3. Pomarańczę obierz, miąższ pokrój bardzo drobno i pozbądź się pestek. Skórkę umyj i pokrój w cieniutkie paski. Dodaj do pomidorów wraz z cukrem i duś przez następne pół godziny, aż dżem zgęstnieje.
  4. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i przyprawy. Całość wymieszaj, zdejmij z ognia i przełóż do wymytych i wyparzonych słoików.
  5. Zakręć wyparzonymi zakrętkami i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Marynowane pomidory

Składniki

  • 1 kg małych pomidorów,
  • 1 szklanka octu winnego 6%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • szczypta cynamonu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziarenek pieprzu,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 papryczka chili.

Sposób przygotowania

  1. Umyte i osuszone pomidory ułóż w wyparzonych słoikach, przekładaj je pokrojonymi w plastry ząbkami czosnku i kawałkami papryczki chili.
  2. Do garnka wlej 3 szklanki wody oraz szklankę octu winnego 6-procentowego. Zagotuj całość i dodaj przyprawy.
  3. Gorącą zalewę zalej pomidory, zakręć i pasteryzuj przez 5 minut. Po tym czasie przełóż słoiki do chłodnego miejsca, ustawiając do góry dnem.

Suszone pomidory w zalewie oliwnej

Składniki

  • 300 g suszonych pomidorów,
  • 250 ml oliwy z oliwek,
  • 6 listków świeżej lub suszonej bazylii,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania

  1. Do rondla włóż pomidory i zalej je wrzątkiem, tak aby były całkowicie pokryte płynem. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
  2. Po tym czasie odcedź i przełóż do słoików, przekładając listkami bazylii i pokrojonymi w cienkie plasterki ząbkami czosnku.
  3. Zalej oliwą z oliwek, szczelnie zakręć i kilkakrotnie wstrząśnij słoikiem, aby płyn przykrył wszystkie pomidory.
  4. Tak przygotowane można przez długi czas przechowywać w lodówce i podawać do sosów, sałatek i makaronów.
Więcej o: