Przepis na naleśniki - sprężyste, delikatne i cieniutkie ciasto. Kluczowy jest trik z masłem

Przepis na naleśniki w każdym domu nieco się różni. Puszyste, delikatne i sprężyste ciasto uzyskamy tylko dzięki odpowiednim składnikom i zachowaniu proporcji. Trik z dodatkiem masła jest dobrze znany Francuzom, którzy naleśniki uwielbiają w niemal każdej postaci. Efekt jest wyjątkowo smaczny. Wystarczy dodać ulubione składniki i gotowe!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki to danie, które uwielbia niemal każdy. Podane ze słodkimi dodatkami lub wytrawnymi składnikami smakują równie pysznie. Bez względu na preferowaną formę podania kluczowe dla smaku jest odpowiednie przygotowanie ciasta

Przepis na naleśniki jak od mamy - puszyste i delikatne

Przepis na naleśniki to prawdziwa klasyka w kuchni. Połączenie składników w odpowiednich proporcjach, napowietrzenie ciasta i jego późniejsze smażenie da smaczny efekt. Ważne jednak by pamiętać o szczegółach, które mają ogromny wpływ na efekt końcowy. 

Prosta receptura na naleśniki to zaledwie kilka składników. Dodając jednak ten nietypowy produkt do ciasta, uzyskasz fenomenalny efekt. Ta metoda dobrze znana jest Francuzom, którzy naleśniki uwielbiają w każdej formie. Mowa tu o dodatku rozpuszczonego masła - ten prosty trik sprawi, że wyjdą cienkie i elastyczne, z kolei smak bezkonkurencyjny. Przepis świetnie sprawdzi się na wiele sposobów podania. 

Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

Przepis na naleśniki z dodatkiem masła

Składniki: 

  • 3 szklanki maki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 średnie jajka,
  • 0,5 szklanki wody gazowanej,
  • 70 g rozpuszczonego masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła na patelni. Tłuszcz powinien się zagotować. 
  2. Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy jajka, mleko i wodę gazowaną. 
  3. Całość miksujemy na gładkie ciasto, pozbawione grudek mąki.
  4. Do masy dodajemy roztopione masło. Ponownie miksujemy. 
  5. Na patelnię gdzie rozgrzewaliśmy masło, wlewamy porcję ciasta. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. 
  6. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami - przepis świetnie pasuje do słodkich, ale i słonych dodatków
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.