Gąska zielona to gatunek z rodziny gąskowatych. Nazywana jest również zielonką grzybem, bedłką zieloną, zieleniatką oraz prośnianką. Jak ją rozpoznać? Podpowiadamy.
Gąski zielonki to grzyby, które w Polsce są dopuszczone do obrotu handlowego. Sytuacja jest jednak inna w przypadku takich krajów jak Francja czy Niemcy, gdzie uznawane są za toksyczne i niebezpieczne. We Francji, ale i w Polsce doszło do wielu zatruć. Naukowcy postanowili sprawdzić, dlaczego grzyb jest tak niebezpieczny. Okazało się, że za zatrucia najprawdopodobniej jest odpowiedzialna rabdomioliza, która uszkadza błony komórkowe mięśni szkieletowych. Polscy naukowcy zweryfikowali jednak francuskie badania i ich zdaniem gąska zielonka nie jest bardziej niebezpieczna od innych grzybów. Co więcej, bezpieczeństwo wzrasta, gdy gąski, które zostają najpierw zamrożone, a dopiero później skonsumowane.
Cechy, które pomogą ci w rozpoznaniu gąski zielonki:
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Okazuje się, że gąskę zielonkę można łatwo pomylić z silnie trującymi grzybami. Warto więc zachować ostrożność.