Gąska zielonka. W Polsce rarytas, a w innych krajach trujący grzyb. Czy naprawdę jest niebezpieczna?

Gąska zielonka to grzyb, który w polskich lasach pojawia się późną jesienią. I choć przez wielu grzybiarzy uznawany jest za rarytas, to znajdą się i tacy, którzy nie mają odwagi go zebrać. W innych krajach gąska zielona trafiła nawet na listę trujących grzybów.

Gąska zielona to gatunek z rodziny gąskowatych. Nazywana jest również zielonką grzybem, bedłką zieloną, zieleniatką oraz prośnianką. Jak ją rozpoznać? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Gąska zielonka - czy ten grzyb jest trujący?

Gąski zielonki to grzyby, które w Polsce są dopuszczone do obrotu handlowego. Sytuacja jest jednak inna w przypadku takich krajów jak Francja czy Niemcy, gdzie uznawane są za toksyczne i niebezpieczne.  We Francji, ale i w Polsce doszło do wielu zatruć. Naukowcy postanowili sprawdzić, dlaczego grzyb jest tak niebezpieczny. Okazało się, że za zatrucia najprawdopodobniej jest odpowiedzialna rabdomioliza, która uszkadza błony komórkowe mięśni szkieletowych. Polscy naukowcy zweryfikowali jednak francuskie badania i ich zdaniem gąska zielonka nie jest bardziej niebezpieczna od innych grzybów. Co więcej, bezpieczeństwo wzrasta, gdy gąski, które zostają najpierw zamrożone, a dopiero później skonsumowane.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Danie, które rozgrzewa do czerwoności

Gąska zielonka - jak ją rozpoznać?

Cechy, które pomogą ci w rozpoznaniu gąski zielonki:

  • Średnica kapelusza ma od 4 do 10 centymetrów,
  • Kapelusz jest z reguły żółtozielony, na środku robi się nieco ciemniejszy,
  • Skórka na kapeluszu jest zazwyczaj naga, ale może być też drobnołuskowata,
  • Trzon osiąga wysokość od 3 do 9 centymetrów,
  • Powierzchnia trzonu jest żółtozielonkawa lub żółta,
  • Miąższ jest twardy i kruchy, z reguły ma białą barwę,
  • Po przekrojeniu miąższ nie zmienia swojego zabarwienia.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pumpkin Spice Latte możesz zrobić samodzielnie w domuPumpkin Spice Latte możecie zrobić w domu. Sekret to dobór przypraw

Okazuje się, że gąskę zielonkę można łatwo pomylić z silnie trującymi grzybami. Warto więc zachować ostrożność.

  • Muchomor sromotnikowy - różni się przede wszystkim tym, że posiada pochwę u nasady trzonu, której gąska nie ma. Ma także wyższy trzon i wolne blaszki.
  • Gąska siarkowa - ma znacznie bardziej nieprzyjemny zapach. Poza tym jej miąższ jest żółty, a nie tak jak w przypadku gąski zielonki biały.
Więcej o: