-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Puszysty deser z chrupiącą kruszonką będzie hitem rodzinnych spotkań
Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Puszysty deser z chrupiącą kruszonką będzie hitem rodzinnych spotkań
Ciasto drożdżowe ze śliwkami to idealny pomysł na słodki dodatek do kawy. Puszysty placek, soczyste owoce i chrupiąca kruszonka tworzą zgrany zespół i zachwycają gości podczas wspólnych spotkań. Jak przygotować je w domu? Podpowiadamy.
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, a wy zastanawiacie się, do czego zużyć nadmiar owoców? Pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni jest wiele. Świetnie nadają się przede wszystkim do przetworów - dżemów, powideł czy kompotów. Osoby słodkolubne chętnie dodają je do różnego rodzaju deserów. Ciasteczka, tarty czy babeczki - każdy znajdzie coś dla siebie. My dzisiaj zdradzamy, jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - przepis
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki (450 g)
- 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
- szklanka ciepłego mleka (250 ml)
- 1/2 szklanki cukru (100/110 g)
- 1/4 kostki masła (50 g)
- całe jajko i 3 żółtka (lub 2 w przypadku dużych jajek)
- kilogram śliwek węgierek bez pestek
- łyżeczka aromatu do ciasta (najlepiej waniliowego)
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W ciepłym, ale niegorącym mleku rozkruszamy drożdże, a następnie dodajemy cukier i mąkę. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 25 minut.
- Przygotowujemy dużą miskę. Przesiewamy do niej mąkę, dodajemy jajko, żółtka, szczyptę soli, masło, cukier oraz rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, do uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Teraz możemy zabrać się za kruszonkę.
- W misce łączymy ze sobą cukier, mąkę i masło. Składniki ugniatamy przez kilka minut, a następnie rozcieramy je między palcami tak, by powstały okruchy.
- Śliwki myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na pół lub na ćwiartki i pozbywamy się pestek.
- Foremkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto, na jego powierzchni rozkładamy owoce, a następnie całość posypujemy kruszonką. Tak przygotowaną formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut, by podwoiło swoją wysokość.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, wstawiamy do niego ciasto i pieczemy przez około 40 minut.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.