Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Puszysty deser z chrupiącą kruszonką będzie hitem rodzinnych spotkań

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to idealny pomysł na słodki dodatek do kawy. Puszysty placek, soczyste owoce i chrupiąca kruszonka tworzą zgrany zespół i zachwycają gości podczas wspólnych spotkań. Jak przygotować je w domu? Podpowiadamy.

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, a wy zastanawiacie się, do czego zużyć nadmiar owoców? Pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni jest wiele. Świetnie nadają się przede wszystkim do przetworów - dżemów, powideł czy kompotów. Osoby słodkolubne chętnie dodają je do różnego rodzaju deserów. Ciasteczka, tarty czy babeczki - każdy znajdzie coś dla siebie. My dzisiaj zdradzamy, jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami. 

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - przepis

Składniki na ciasto: 

  • 3 szklanki mąki (450 g)
  • 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
  • szklanka ciepłego mleka (250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru (100/110 g)
  • 1/4 kostki masła (50 g)
  • całe jajko i 3 żółtka (lub 2 w przypadku dużych jajek)
  • kilogram śliwek węgierek bez pestek
  • łyżeczka aromatu do ciasta (najlepiej waniliowego)
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W ciepłym, ale niegorącym mleku rozkruszamy drożdże, a następnie dodajemy cukier i mąkę. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 25 minut. 
  2. Przygotowujemy dużą miskę. Przesiewamy do niej mąkę, dodajemy jajko, żółtka, szczyptę soli, masło, cukier oraz rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, do uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 
  3. Teraz możemy zabrać się za kruszonkę. 
  4. W misce łączymy ze sobą cukier, mąkę i masło. Składniki ugniatamy przez kilka minut, a następnie rozcieramy je między palcami tak, by powstały okruchy. 
  5. Śliwki myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na pół lub na ćwiartki i pozbywamy się pestek. 
  6. Foremkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto, na jego powierzchni rozkładamy owoce, a następnie całość posypujemy kruszonką. Tak przygotowaną formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut, by podwoiło swoją wysokość.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, wstawiamy do niego ciasto i pieczemy przez około 40 minut. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.