Karol Okrasa podpowiada jak rozgrzać się w jesienne wieczory. Pomaga ta zupa

Chłodniejsze dni i wieczory zbliżają się nieubłaganie, jednak jest sposób na to, aby za bardzo nie cierpieć z powodu niższych temperatur. Karol Okrasa podpowiada jak rozgrzać się za pomocą dań, a zupa pochodząca prosto z Meksyku jest zdecydowanie odpowiednim przykładem.

Jesienne i zimowe wieczory nie należą do najprzyjemniejszych, gdy za oknem deszcz i wiatr, a temperatury znacznie różnią się od tych letnich. Przypominają się wtedy wakacyjne dni kiedy słońce ocieplało ciało, a zamiast dodatkowo się ogrzewać, szukało się sposobów, aby się ochłodzić. Niestety jak w każdym roku zimniejsze chwile również musiały nastać, a przez to, zamiast sposobów na ochładzanie trzeba szukać na to jak się rozgrzać. Karol Okrasa wychodzi naprzeciw z propozycją na ciepły obiad w postaci zupy meksykańskiej, a dzięki przyprawom pozostawi po sobie przyjemne ciepło.

Przepis na zupę meksykańską Karola Okrasy

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 400 g krojonych pomidorów,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zielona papryka,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 limonka,
  • pęczek pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.
 

Sposób przygotowania

  1. Olej wlej do garnka i podgrzej, następnie umieść na nim mięso mielone, przypraw i podsmaż.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili posiekaj, wszystko umieść w garnku z mięsem, podsmaż do rumianego koloru.
  3. Do mięsa wlej pokrojone pomidory, wszystko duś przez około 10 minut, a następnie dodaj bulion. Całość razem dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne 10 minut.
  4. Wszystkie papryki umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolę otwórz, wylej wodę znajdującą się w puszkach i umieść wszystko w garnku, wymieszaj i zagotuj.
  5. Do zupy wlej sok z limonki, opcjonalnie dopraw jeśli jest za mało aromatyczna i dodaj posiekana pietruszkę. Zamieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
  6. Jeśli zupa wyszła za ostra, możesz do niej dodać własnoręcznie zrobione kluseczki lub ugotowany ryż.
Copyright © Agora SA