Jak zrobić sok z aronii? Takie pytanie pada często właśnie jesienią. Pierwsze przymrozki to najlepszy czas na zrywanie owoców. Wystarczy kilka nocy na minusie, aby aronia nadawała się do zbioru. Choć jest dość kwaśna, to jednak dostarcza organizmowi wielu cennych składników.
Aronia jest przez wielu niedocenianym owocem. Wszystko to za sprawą cierpkiego smaku. Jednak jak to bywa w przypadku lekarstw, ich zadaniem jest przede wszystkim zwalczenie choroby. O aronii możemy powiedzieć podobnie.
Włączając jej spożycie do codziennej diety, zapobiegamy zapadaniu na nowotwory lub miażdżycę. Ale to nie wszystko. Owoce obfitują w witaminy i minerały, które zwalczają wolne rodniki, bakterie czy wirusy. Jak zrobić sok z aronii, aby mieć w zasięgu ręki ten skarb natury?
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Nie od dziś wiadomo, że przepisy babi są najlepsze. To stare, sprawdzone receptury, dzięki którym nie tylko przygotujemy coś pysznego, ale zachowamy odpowiednie proporcje. Użycie dwóch kilogramów cukru nie jest przypadkowe. Owoce tego krzewu są wyjątkowo kwaśne. Poniżej podajemy dokładny przepis jak zrobić sok z aronii.
Wskazówka:
Jeśli nie jesteśmy pewni, czy aronia wystarczająco przemarzła przed zbiorami, wrzućmy ją do woreczków foliowych i zostawmy w zamrażarce na 12 godzin.