O niebo lepszy niż ze sklepu. Domowy pasztet z grzybów to przysmak grzybiarzy

Grzybiarze to nie tylko koneserzy grzybobrania, a także kuchni, która opiera się na ich zbiorach. Grzybów w lesie coraz więcej dlatego warto zainteresować się daniami, które można z nich zrobić. Pasztet z grzybów jest prosty, smaczny i idealny do dań na ciepło.

Wrześniowe opady dały nadzieję wszystkim tym, którzy tak uwielbiają grzyby. Sezon zaczął się średnio, za to już można cieszyć się obfitymi zbiorami. Gdy tylko koszyki napełnią się grzybami, warto zastanowić się jak je wykorzystać, aby się nie popsuły. Zupy, marynowanie, a także faszerowanie to tylko kilka z wielu propozycji, które można wykorzystać w kuchni. Jeśli tylko lubi się ciepłe dania i przekąski, warto skosztować banalnie prostego pasztetu, który można zrobić zarówno ze świeżych grzybów jak i tych suszonych.

Przepis na pasztet z borowików

Składniki

  • 100 g suszonych borowików,
  • 1 kostka bulionu grzybowego,
  • 100 ml gęstej śmietany,
  • 100 g masła,
  • 2 cebule,
  • 3 suche bułki,
  • 5 jajek,
  • 5 łyżki mąki pszennej razowej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 25 ml (kieliszek) miodu pitnego,
  • sól,
  • pierz.

Sposób przygotowania

  1. Grzyby umyj i umieść w naczyniu, a następnie zalej niewielką ilością wody, jeśli są wysuszone w całości odstaw na całą noc do namoczenia, natomiast jeśli są pokrojone w plastry, wystarczy godzina moczenia.
  2. Po tym czasie grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły, następnie wyjmij je łyżką cedzakową, a do wody dodaj kostkę bulionu grzybowego. Wymieszaj i namocz w niej suche bułki.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na niej cebulę, drobno pokrojone grzyby, odciśnięte i rozerwane na mniejsze kawałki bułki. Wszystko wymieszaj i dodaj mąkę, żółtka, śmietanę, majeranek, dopraw solą i pieprzem.
  4. Do masy dodaj kieliszek miodu pitnego, białka ubij na sztywną masę i dodaj do całości.
  5. Keksówkę wysmaruj masłem, aby po upieczeniu pasztet się do niej nie przykleił i przełóż masę do formy.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz pasztet przez około 40 minut.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Przede wszystkim warto je wyczyścić. Jednak nie wykorzystuj do tego wody. Wszystkie czynności związane z czyszczeniem wykonuj na sucho. Oczyść zarówno kapelusze jak i ogonki. Pozbądź się ziemi, igieł i mchu. Nie musisz pozbywać się skórek, jedynym wyjątkiem są maślaki, ponieważ gdy tego nie zrobisz, grzyb będzie gorzki. Przyjrzyj się również, czy wszystkie grzyby są zdrowe. Jeśli zobaczysz gdzieś pleśń, nie odkrawaj jej, tylko wyrzuć całość. Oczyszczone grzyby podziel na równe kawałki, aby wszystkie w takim samym czasie mogły się wysuszyć.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.