Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kuchnia to ulubione miejsce żerowania różnych szkodników. Muszki owocówki, osy czy mole spożywcze to utrapienie wielu kucharzy. Aby temu zapobiec, często warto sięgnąć po naturalne produkty, które z pewnością znajdziemy w domowej spiżarni. Niektóre z nich są naprawdę wyjątkowo skuteczne.
Mole spożywcze to niepozorne owady, które wyglądem przypominają małe ćmy. O ile te drugie raczej nikomu nie przeszkadzają, o tyle obecność moli może dać się we znaki i oznaczać spore straty wśród zapasów. Szkodniki żywią się niemal każdym dostępnym rodzajem jedzenia - najczęściej żerują w mące, cukrze, kaszy czy innych sypkich produktach, gdzie chętnie składają jaja. Objawem ich obecności mogą być drobne pajęczynki czy okrągłe jajeczka. Mole najczęściej przynosimy do domu razem z zakupami. Dużo rzadziej owady wlatują przez okna lub kratki wentylacyjne.
Podstawową metodą, która zapobiegnie szkodnikom, jest przetrzymywanie żywności i sypkich produktów w szklanych słojach lub plastikowych pudełkach. Zmniejszeniem ryzyka pojawienia się owadów jest także zastosowanie specjalnych klamer i spinaczy do opakowań.
Produkty i składniki, które z pewnością znajdziemy w swojej kuchni, mogą okazać się pomocne w walce z molami. Warto zastosować wonne przyprawy takie jak liść laurowy czy mięta. Szkodniki nie przepadają za silnym zapachem, który je odstrasza. Dobrym sposobem jest zatem umieszczenie w szafkach zapachowych poduszeczek z materiału, które wcześniej należy nasączyć kuchennym ekstraktem z wanilii czy pomarańczy albo woreczków z goździkami lub liściem laurowym.
Walkę z molami warto rozpocząć od gruntownego przejrzenia szafek, umycia ich wnętrza i pozbycia się podejrzanych produktów, w których mogą być jaja moli. Następnie produkty przesypujemy do szczelnych pojemników i przecieramy szafki szmatką nasączoną odrobiną octu jabłkowego. Warto dodać także odrobinę olejku lawendowego, eukaliptusowego, goździkowego lub cytrusowego. Kolejną metodą jest umieszczenie w szafkach gazików nasączonych olejkiem lawendowym.