Przypalasz mleko podczas gotowania? Ja dotąd też, ale sprawdziłam jeden trik. Naprawdę działa!

Przypalić mleko podczas gotowania jest bardzo łatwo. Wie o tym każdy, kto musiał podgrzać lub zagotować je, np. do budyniu czy innego deseru. Zdarza się to każdemu, ale jest pewien trik z wodą, który naprawdę działa. Przekonałam się na własnej skórze.

Więcej ciekawych artykułów z poradami domowymi znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Rozgrzewające złote mleko [HAPS FIT]

Jak zabezpieczyć mleko przed przypaleniem? Najbardziej oczywistym sposobem jest gotowanie mleka na małym lub średnim ogniu, regularne mieszanie i nieustanne pilnowanie. Ale to niekiedy bywa bardzo trudne. Na szczęście są łatwe metody na przypalające się mleko

Jak gotować mleko, aby się nie przypaliło? Pilnowanie i mieszanie to niejedyne rozwiązanie

Ten patent sprawdziłam na swoim mleku. Czy zdziałał? Tak. Wszystko, czego potrzeba to odrobina wody. Można jej użyć na kilka sposobów, ale jeden rzeczywiście działa.

  • Gotowanie na wodzie - wlej odrobinę wody do garnka. Potem dodaj mleko i doprowadź do wrzenia. Na pewno się nie przypali. Możesz też użyć specjalnego garnka do gotowania mleka - ma specjalną przestrzeń na wodę i osobne miejsce na mleko. Jeśli używasz zwykłego, wybierz ten o grubszych ściankach i dnie; przetestowałam - wlanie nieco wody na dno, a dopiero mleka sprawiło, że rzeczywiście płyn nie zaczął kipieć.

Woda na piankę - drugim sposobem jest pokropienie powstającej już pianki z mleka wodą. To też zapobiega przypaleniu się, ale dużo w mniejszym stopniu. Są też inne metody zapobiegania przypaleniu się mleka podczas gotowania.

Jak gotować mleko, aby nie przypalić? Wykorzystaj te proste patenty

Zamiast wody można użyć odrobiny tłuszczu. Jakiego? Najlepiej masła lub oleju. Tylko w przypadku tego drugiego, uważaj na rodzaj, bo może wpłynąć na smak mleka. Wybierzcie olej o możliwie neutralnym smaku, np. rafinowany rzepakowy bądź słonecznikowy. Jak wygląda sposób z użyciem tłuszczu? Natrzyj dno i ścianki garnka tłuszczem (masłem lub olejem), wlej mleko i gotuj. Na pewno się przypali, a dodatkowo, warstwa tłuszczu utrzyma mleko w miejscu i zapobiega wykipieniu.

Niektórzy proponują jeszcze jeden sposób - umieszczenie na dnie garnka odwróconego do góry dnem spodeczka lub talerzyka. W ten sposób mleko nie styka się bezpośrednio z dnem garnka.

Więcej o: