Więcej ciekawych artykułów z poradami domowymi znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zabezpieczyć mleko przed przypaleniem? Najbardziej oczywistym sposobem jest gotowanie mleka na małym lub średnim ogniu, regularne mieszanie i nieustanne pilnowanie. Ale to niekiedy bywa bardzo trudne. Na szczęście są łatwe metody na przypalające się mleko.
Ten patent sprawdziłam na swoim mleku. Czy zdziałał? Tak. Wszystko, czego potrzeba to odrobina wody. Można jej użyć na kilka sposobów, ale jeden rzeczywiście działa.
Woda na piankę - drugim sposobem jest pokropienie powstającej już pianki z mleka wodą. To też zapobiega przypaleniu się, ale dużo w mniejszym stopniu. Są też inne metody zapobiegania przypaleniu się mleka podczas gotowania.
Zamiast wody można użyć odrobiny tłuszczu. Jakiego? Najlepiej masła lub oleju. Tylko w przypadku tego drugiego, uważaj na rodzaj, bo może wpłynąć na smak mleka. Wybierzcie olej o możliwie neutralnym smaku, np. rafinowany rzepakowy bądź słonecznikowy. Jak wygląda sposób z użyciem tłuszczu? Natrzyj dno i ścianki garnka tłuszczem (masłem lub olejem), wlej mleko i gotuj. Na pewno się przypali, a dodatkowo, warstwa tłuszczu utrzyma mleko w miejscu i zapobiega wykipieniu.
Niektórzy proponują jeszcze jeden sposób - umieszczenie na dnie garnka odwróconego do góry dnem spodeczka lub talerzyka. W ten sposób mleko nie styka się bezpośrednio z dnem garnka.