Co zrobić, żeby sernik wyszedł idealnie puszysty? Wystarczy prosty trik z temperaturą

Marzy wam się puszysty sernik, ale nie zawsze wychodzi tak, jak powinien? Świetnie trafiliście! Jak się okazuje, sekretem do uzyskania idealnego ciasta jest temperatura. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach.

Sernik to jeden z deserów najczęściej goszczących w polskich domach. Nic w tym dziwnego. W końcu możemy go przygotować na wiele sposobów - na zimno, w piekarniku, a nawet w garnku. Amatorzy gotowania decydują się także na różne wariacje smakowe. Ciasto pojawia się w wersjach owocowych, czekoladowych, piernikowych czy z bezą. W związku z tym jest to idealne rozwiązanie dla osób, którym szybko nudzą się konkretne smaki. My dzisiaj przedstawiamy przepis na puszysty sernik z wiaderka, który z pewnością zasmakuje wam od pierwszego kęsa. 

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Puszysty sernik - przepis, który warto zanotować

Co zrobić ze schabu? Najlepsze propozycje na weekendowe rodzinne obiady. Zdjęcie ilustracyjneCo zrobić ze schabu? Najlepsze propozycje na weekendowe rodzinne obiady

Składniki:

  • kilogram sera z wiaderka, 
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru, 
  • 4 jajka,
  • 2 saszetki budyniu waniliowego bez cukru.

Sernik na zimno z owocami jest idealny na letnie dni.Orzeźwiający sernik na zimno. Chrupiący spód i truskawki to zgrany duet

Puszysty sernik - sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni (góra-dół bez termoobiegu) i zabieramy się za przygotowanie masy. Do miski wkładamy serek z wiaderka, masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka. 
  2. Całość miksujemy do osiągnięcia jednolitej konsystencji. 
  3. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Masę wlewamy do środka i wyrównujemy ją za pomocą łyżki. 
  4. Sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i zostawiamy na 30 minut. Po czasie zmieniamy na 120 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut. Stopniowe obniżanie temperatury jest niezwykle ważne - pozwoli nam na uzyskanie puszystego sernika. 
  5. Wyłączamy piekarnik, a foremkę zostawiamy jeszcze na 25 minut. Delikatnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystygnięcia komory piekarnika.
  6. Żeby uzyskać idealną konsystencję, ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Gotowy sernik możecie posypać cukrem pudrem i dodać ulubione owoce. Świetnie smakuje także z polewą czekoladową. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: