Sernik to jeden z deserów najczęściej goszczących w polskich domach. Nic w tym dziwnego. W końcu możemy go przygotować na wiele sposobów - na zimno, w piekarniku, a nawet w garnku. Amatorzy gotowania decydują się także na różne wariacje smakowe. Ciasto pojawia się w wersjach owocowych, czekoladowych, piernikowych czy z bezą. W związku z tym jest to idealne rozwiązanie dla osób, którym szybko nudzą się konkretne smaki. My dzisiaj przedstawiamy przepis na puszysty sernik z wiaderka, który z pewnością zasmakuje wam od pierwszego kęsa.
Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy
Puszysty sernik - przepis, który warto zanotować
Składniki:
- kilogram sera z wiaderka,
- 200 g masła,
- 150 g cukru,
- 4 jajka,
- 2 saszetki budyniu waniliowego bez cukru.
Puszysty sernik - sposób przygotowania:
- Piekarnik nastawiamy na 190 stopni (góra-dół bez termoobiegu) i zabieramy się za przygotowanie masy. Do miski wkładamy serek z wiaderka, masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka.
- Całość miksujemy do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
- Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Masę wlewamy do środka i wyrównujemy ją za pomocą łyżki.
- Sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i zostawiamy na 30 minut. Po czasie zmieniamy na 120 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut. Stopniowe obniżanie temperatury jest niezwykle ważne - pozwoli nam na uzyskanie puszystego sernika.
- Wyłączamy piekarnik, a foremkę zostawiamy jeszcze na 25 minut. Delikatnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystygnięcia komory piekarnika.
- Żeby uzyskać idealną konsystencję, ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Gotowy sernik możecie posypać cukrem pudrem i dodać ulubione owoce. Świetnie smakuje także z polewą czekoladową. Smacznego!
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl