Jeżeli jesteście miłośnikami pieczenia, przepis na biszkopt pewnie jest wam doskonale znany, choć może być też tak, że zwykle przygotowywaliście inne ciasta i jakoś z tym nigdy nie było wam po drodze. A jest to wspaniała baza do wielu deserów, więc recepturę warto znać. Szczególnie, że biszkopt da się zrobić z trzech składników. Należy jednak pamiętać o zachowaniu precyzji, bo to ona jest kluczowa przy robieniu ciasta biszkoptowego. Chodzi przede wszystkim o ubicie białek. Poniżej prezentujemy przepis na szybki biszkopt z trzech składników, który zebrał 1,8 mln wyświetleń na kulinarnym TikToku dishedit.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski i zaczynamy ubijać. Gdy się spienią, stopniowo dodajemy do nich cukier i cały czas ubijamy aż do uzyskania sztywnej piany. Powinna być gładka i lśniąca. Można ubijać zarówno ręcznie, jak i robotem, ale należy uważać, żeby nie przebić białek. Na koniec dodajemy do masy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę biszkoptową. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut.
Pod fimikiem na TikToku sporo osób pytało, jak to możliwe, że ciasto nie wymaga użycia proszku do pieczenia. Autorzy wyjaśnili, że biszkopt jest puszysty właśnie dzięki dobrze ubitym jajkom.
Biszkopt jest świetną bazą do deserów. Można podawać go z przeróżnymi dodatkami, np. kremami i owocami. Dobrym dodatkiem będzie np. masa ze śmietany z wanilią i mascarpone, taka jak ta, którą robi Ania Starmach.
Opadający i mało puszysty biszkopt to jeden z najczęstszych problemów, z którym muszą mierzyć się osoby przyrządzające to ciasto. Da się temu jednak zapobiec. Jedna z metod mówi o... wykorzystaniu podłogi. Chodzi o to, aby po upieczeniu i wyjęciu ciasta z piekarnika, upuścić je (nadal w blaszce) na podłogę z wysokości około 30 cm. Następnie czekamy, aż wystygnie i dopiero wtedy kroimy na kilka blatów, jeśli mamy zamiar np. zrobić kilkuwarstwowy tort.
Dlaczego rzucanie o podłogę działa? Gwałtowny ruch sprawia, że z ciasta szybko ucieknie nadmiar pary wodnej. W przeciwnym razie zgromadzi się w środku i powoli skropli, przez co istnieje ryzyko, że biszkopt opadnie. A tego właśnie chcemy uniknąć.
Inny patent to dodanie do ciasta niewielkiej ilości octu spirytusowego. Ten składnik sprawi, że biszkopt będzie jak obłoczek.