Pancakes - przepis na obłędne amerykańskie naleśniki. Zamień mleko na inny składnik, a będą puszyste

Pancakes to prosty przepis na idealny początek dnia. Te pulchne amerykańskie naleśniki zdobyły szturmem nasze podniebienia, a sposób ich wykonania nikomu nie powinien sprawić problemu. Zamiast mleka warto jednak użyć maślanki. Wówczas pancakes wyjdą delikatne i puszyste jak chmurka.
Zobacz wideo

Puszyste pancakes świetnie nadają się zarówno na śniadanie, jak również do lunch boxa, czy na słodki podwieczorek. Sposób wykonania jest banalny, a puszyste naleśniki zrobisz w kilka chwil. Zamiana mleka na maślankę sprawi, że już nigdy nie robisz inaczej.

Pancakes - przepis na puszyste naleśniki prosto zza oceanu

Składniki:

  • 1,25 szklanki mąki
  • 1,25 szklanki maślanki
  • 1,25 szklanki cukru pudru
  • 0,25 szklanki oleju
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Pancakes - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
  2. Do suchych składników dodaj maślankę, olej i wbij jajko. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na pancakes.
  4. Smaż na niewielkim ogniu, aż z obu stron będą złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi składnikami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: