Pancakes to prosty przepis na idealny początek dnia. Te pulchne amerykańskie naleśniki zdobyły szturmem nasze podniebienia, a sposób ich wykonania nikomu nie powinien sprawić problemu. Zamiast mleka warto jednak użyć maślanki. Wówczas pancakes wyjdą delikatne i puszyste jak chmurka.
FotoContra /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Puszyste pancakes świetnie nadają się zarówno na śniadanie, jak również do lunch boxa, czy na słodki podwieczorek. Sposób wykonania jest banalny, a puszyste naleśniki zrobisz w kilka chwil. Zamiana mleka na maślankę sprawi, że już nigdy nie robisz inaczej.
REKLAMA
Pancakes - przepis na puszyste naleśniki prosto zza oceanu
Składniki:
1,25 szklanki mąki
1,25 szklanki maślanki
1,25 szklanki cukru pudru
0,25 szklanki oleju
1 średnie jajko
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Pancakes - sposób wykonania:
Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Do suchych składników dodaj maślankę, olej i wbij jajko. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na pancakes.
Smaż na niewielkim ogniu, aż z obu stron będą złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi składnikami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.