Zupa cebulowa - przepis na jesienny obiad. Ser to podstawa, ale jeden składnik może zaskoczyć

Zupa cebulowa to tradycyjne danie kuchni francuskiej, która słynie z wyjątkowych połączeń smakowych. Przepis nie jest skomplikowany, ale nie każdy wie, że dodatek odrobiny mocnego alkoholu wyciągnie z zupy wszystkie ukryte aromaty. No i ser - najlepiej gruyere.
Zobacz wideo

Zupa cebulowa to jeden z najlepszych pomysłów na jesienny obiad. Przepis nie jest skomplikowany, i jeśli masz pod ręką bulion, czas przygotowania potrawy znacznie się skróci. Co warto wiedzieć? Już niewielki kieliszek brandy dodany to zupy wyjątkowo podkręci smak i nada jej wytrawnego charakteru. 

Zupa cebulowa - przepis na jesienny obiad

Składniki:

  • 1 l esencjonalnego bulionu, najlepiej wołowego
  • 800 g białej cebuli
  • masło
  • 1 szklanka białego wina (wytrawnego)
  • 50 ml brandy
  • sól, pieprz
  • 150 g startego sera
  • bagietka

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę pokrój w piórka. Przygotuj garnek, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej w nim łyskę masła. Następnie dodaj cebulę i na wolnym ogniu podsmażaj, aż się skarmelizuje.
  2. Kiedy cebula będzie już lekko brązowa, wlej wino oraz brandy i zwiększ ogień, by alkohol odparował. Jeśli na dnie garnka powstały niewielkie przypalenia, zeskrob je szpatułką.
  3. Następnie zalej całość bulionem i gotuj na umiarkowanym ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj grzanki. Bagietkę pokrój na kromki i posyp startym serem. Grzanki upiecz piekarniku i podawaj na talerzu z zupą. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: