Krupnik, to delikatna zupa bez zabielania. Jej głównym składnikiem jest kasza jęczmienna. Aby nabrała wyjątkowego charakteru, niezbędne są niektóre przyprawy i zioła. Najlepiej smakuje wersja tradycyjna. Dlatego przygotowaliśmy przepis babci Marysi na tradycyjną zupę z polskiej kuchni.
Przyrządzanie zup kojarzy się czasem z wyjątkowo trudnym zadaniem. Nic bardziej mylnego. Tego typu dania obiadowe nie potrzebują zbyt wielkich zdolności kulinarnych, ani kilku godzin spędzonych w kuchni. Jeśli chcemy uzyskać tradycyjną wersję krupniku, warto wziąć pod uwagę, jaki rodzaj mięs preferujemy. W przypadku żeberek zupa będzie musiała się pogotować nieco dłużej, ale zyska esencjonalny smak.
Nieco lżejsza, ale także wybitnie smaczna jest wersja krupniku przyrządzonego na skrzydełkach z kurczaka. Istotną rolę grają bowiem zioła, to one odpowiadają za nietuzinkowy smak zupy.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przygotowaną zupę babci Marysi podajemy z chlebem. Możemy na talerz posypać nieco natki pietruszki.