Krupnik, czyli rozgrzewająca zupa z przepisu babci Marysi. Tradycyjny obiad, który można... podać z chlebem

Krupnik to wyjątkowa tradycyjna zupa. Przygotowywana od lat, cieszy się swoją sławą także dziś. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Wszystko za sprawą kaszy, która ma zbawienny wpływ na kondycję układu trawiennego. Jeśli dorzucimy nieco świeżo mielonego pieprzu, rozgrzeje nas w chłodne, jesienne dni.
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Krupnik, to delikatna zupa bez zabielania. Jej głównym składnikiem jest kasza jęczmienna. Aby nabrała wyjątkowego charakteru, niezbędne są niektóre przyprawy i zioła. Najlepiej smakuje wersja tradycyjna. Dlatego przygotowaliśmy przepis babci Marysi na tradycyjną zupę z polskiej kuchni.

Francuska zupa cebulowaZupa cebulowa - przepis. Ser to podstawa, ale jeden składnik może zaskoczyć

Krupnik przepis tradycyjny. Ważny jest rodzaj mięsa

Przyrządzanie zup kojarzy się czasem z wyjątkowo trudnym zadaniem. Nic bardziej mylnego. Tego typu dania obiadowe nie potrzebują zbyt wielkich zdolności kulinarnych, ani kilku godzin spędzonych w kuchni. Jeśli chcemy uzyskać tradycyjną wersję krupniku, warto wziąć pod uwagę, jaki rodzaj mięs preferujemy. W przypadku żeberek zupa będzie musiała się pogotować nieco dłużej, ale zyska esencjonalny smak. 

Nieco lżejsza, ale także wybitnie smaczna jest wersja krupniku przyrządzonego na skrzydełkach z kurczaka. Istotną rolę grają bowiem zioła, to one odpowiadają za nietuzinkowy smak zupy.

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • łyżka kaszy jęczmiennej na osobę,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 skrzydełka z kurczaka lub dwa żeberka,
  • 4 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Smugi na szkle po myciu w zmywarce? Ten trik załatwi sprawę. Wystarczy jeden produkt, masz go w domuSmugi na szkle umytym w zmywarce? Trik załatwi sprawę. Masz ten produkt w domu

Przepis na krupnik babci Marysi. Instrukcja krok po kroku

  1. Do wysokiego garnka wlewamy około dwóch litrów wody, wrzucamy mięso. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
  2. Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Gotujemy przez około pięć minut.
  3. Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do zupy. 
  4. Krupnik doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby odrobiną soli. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Tak przygotowaną zupę babci Marysi podajemy z chlebem. Możemy na talerz posypać nieco natki pietruszki.

Więcej o: