Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szarlotka to prawdziwa królowa wśród domowych wypieków. Aromatyczne, jesienne owoce prosto z sadu w połączeniu z kruchym ciastem są bezkonkurencyjne. Przepis babci sprawi, że wypiek będzie wyjątkowo smaczny - słodko-kwaśne jabłka z dodatkiem korzennych przypraw są kluczem do sukcesu.
Tradycyjny przepis na szarlotkę na kruchym cieście to specjał babci. Ciasto idealne na jesienne poranki przy kawie, ale także wszelakie uroczystości rodzinne lubi niemal każdy. Kluczem udanego wypieku okaże się nie tylko sprawdzona receptura, ale i odpowiedni gatunek jabłek. Kwaśny smak owoców w połączeniu z energicznie zagniecionym ciastem to uczta dla wszystkich zmysłów.
Jak już wspominaliśmy, jabłka są kluczowym składnikiem. Najlepszym wyborem będą te twarde i kwaśne. Stare odmiany dobrze znane naszym babcią sprawdzą się idealnie. Warto sięgną po ligol, szarą renetę, papierówki, championy czy antonówki. Przygotowanie jabłek jest równie istotne. Można je wcześniej dusić z przyprawami, prażyć lub bezpośrednio zapiekać. Z kolei użycie wcześniej przygotowanych owoce w słoikach to sprytny sposób na przyśpieszenie całego procesu. Sprawdzony przepis znajdziesz w naszym artykule: Jabłka na szarlotkę - jak je zrobić, by cieszyć się najlepszym ciastem również zimą? Mamy prosty przepis i kilka porad
Składniki:
Nadzienie jabłkowe:
Sposób przygotowania: