Niezawodny przepis na szarlotkę, która smakuje jak u babci. Uważaj, które jabłka wybierasz

Przepis na szarlotkę z jesiennych jabłek to prawdziwa klasyka wśród wypieków. Wybór odpowiedniego gatunku owoców okaże się kluczowy. Najlepiej sprawdza się słodko-kwaśne odmiany, które w połączeniu z kruchym ciastem tworzą idealny duet. Babcina receptura to gwarancja smaku i najwyższej jakości.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szarlotka to prawdziwa królowa wśród domowych wypieków. Aromatyczne, jesienne owoce prosto z sadu w połączeniu z kruchym ciastem są bezkonkurencyjne. Przepis babci sprawi, że wypiek będzie wyjątkowo smaczny -  słodko-kwaśne jabłka z dodatkiem korzennych przypraw są kluczem do sukcesu. 

Przepis na tradycyjną szarlotkę jak u babci

Tradycyjny przepis na szarlotkę na kruchym cieście to specjał babci. Ciasto idealne na jesienne poranki przy kawie, ale także wszelakie uroczystości rodzinne lubi niemal każdy. Kluczem udanego wypieku okaże się nie tylko sprawdzona receptura, ale i odpowiedni gatunek jabłek. Kwaśny smak owoców w połączeniu z energicznie zagniecionym ciastem to uczta dla wszystkich zmysłów. 

Jak już wspominaliśmy, jabłka są kluczowym składnikiem. Najlepszym wyborem będą te twarde i kwaśne. Stare odmiany dobrze znane naszym babcią sprawdzą się idealnie. Warto sięgną po ligol, szarą renetę, papierówki, championy czy antonówki. Przygotowanie jabłek jest równie istotne. Można je wcześniej dusić z przyprawami, prażyć lub bezpośrednio zapiekać. Z kolei użycie wcześniej przygotowanych owoce w słoikach to sprytny sposób na przyśpieszenie całego procesu. Sprawdzony przepis znajdziesz w naszym artykule: Jabłka na szarlotkę - jak je zrobić, by cieszyć się najlepszym ciastem również zimą? Mamy prosty przepis i kilka porad

Zobacz wideo Szarlotka z kawą, czyli pyszny (i nietypowy) przepis

Szarlotka na kruchym cieście według przepisu babci

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jajko,

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,5 kg jabłek - szara reneta, antonówka lub champion,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru brązowego.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta - w misce łączymy cukier, cukier waniliowy, zimne masło pokrojone na kawałki, mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Energicznymi ruchami zagniatamy ciasto. Ważne, by proces nie trwał za długo. 
  2. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. 
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie jabłek - owoce myjemy, obieramy, i pozbawiamy gniazd. Kroimy w niedużą kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka łączymy z cynamonem i cukrem. Dusimy do momentu aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia. 
  4. Kwadratową formę o wymiarach 24 × 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie połowę ciasta wykleić na formie. Dodajemy mus jabłkowy, a pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach lub urywamy płaskie kawałki i pokrywamy mus. 
  5. Pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i na koniec posypujemy cukrem pudrem. 
Więcej o: