Babcine przepisy są niezawodne i ponadczasowe. Przodkinie miały sposób na każde danie i zawsze smakowało wybornie. Za każdym razem odkrywało się w nich coś szczególnego. Tak było na przykład z przetworami. Tym razem na tapetę weźmiemy buraczki w occie. Ciekawy smak przystawki świetnie skomponuje się z tradycyjnym obiadem, czyli schabowym z ziemniaczkami. Dzięki temu, że przepis jest szybki i prosty, uporamy się z nim bez problemu. Tak przygotowane buraki to bomba witaminowa, którą możemy zajadać się przez cały rok. Szczególnie warto je spożywać w trakcie okresu jesienno-zimowego, kiedy do świeżych owoców nie mamy dostępu.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Buraczki w occie. Sprawdzony przepis prababci, który nigdy nie zawodzi
Składniki:
- kilogram małych buraków,
- litr wody,
- pół szklanki octu,
- łyżka soli,
- łyżka cukru,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek pieprzu,
- 4-5 listków laurowych,
- opcjonalnie: kminek.
Buraczki w occie. Jak przygotować klasyczną przystawkę?
- Zacznij od oczyszczenia buraczków i ugotowaniu ich do miękkości. Zajmie ci to około godziny, zaś w szybkowarze - 25 minut.
- Warzywa obierz i pokrój w ćwiartki lub połówki.
- Przygotuj zalewę z wody, octu, cukru, soli, ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych oraz kminku.
- Gorącym płynem zalej buraczki. Postaraj się, by w każdym słoiku znalazły się listki laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Szkło szczelnie zakręć, a następnie pasteryzuj buraczki w occie przez 20 minut.
- Przystawkę możesz podawać od razu po tym, jak wystygnie.
Prababcia zdradziła, że buraczki pomogły jej zdobyć serce pradziadka. Jak głosi stare porzekadło - przez żołądek do serca.