Przepis na buraczki w occie, który przekazała moja prababcia. Zdobyła nim serce pradziadka

Buraczki w occie to ciekawa przystawka do dań obiadowych. Idealnie pasuje do mięs i ziemniaczków. Prababcia zawsze powtarzała, że buraki warto jeść, bo są bardzo zdrowe i smaczne.

Babcine przepisy są niezawodne i ponadczasowe. Przodkinie miały sposób na każde danie i zawsze smakowało wybornie. Za każdym razem odkrywało się w nich coś szczególnego. Tak było na przykład z przetworami. Tym razem na tapetę weźmiemy buraczki w occie. Ciekawy smak przystawki świetnie skomponuje się z tradycyjnym obiadem, czyli schabowym z ziemniaczkami. Dzięki temu, że przepis jest szybki i prosty, uporamy się z nim bez problemu. Tak przygotowane buraki to bomba witaminowa, którą możemy zajadać się przez cały rok. Szczególnie warto je spożywać w trakcie okresu jesienno-zimowego, kiedy do świeżych owoców nie mamy dostępu.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Buraczki w occie. Sprawdzony przepis prababci, który nigdy nie zawodzi

Składniki:

  • kilogram małych buraków,
  • litr wody,
  • pół szklanki octu,
  • łyżka soli,
  • łyżka cukru,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • 4-5 listków laurowych,
  • opcjonalnie: kminek.

Buraczki w occie. Jak przygotować klasyczną przystawkę?

  1. Zacznij od oczyszczenia buraczków i ugotowaniu ich do miękkości. Zajmie ci to około godziny, zaś w szybkowarze - 25 minut.
  2. Warzywa obierz i pokrój w ćwiartki lub połówki.
  3. Przygotuj zalewę z wody, octu, cukru, soli, ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych oraz kminku. 
  4. Gorącym płynem zalej buraczki. Postaraj się, by w każdym słoiku znalazły się listki laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  5. Szkło szczelnie zakręć, a następnie pasteryzuj buraczki w occie przez 20 minut. 
  6. Przystawkę możesz podawać od razu po tym, jak wystygnie.

Prababcia zdradziła, że buraczki pomogły jej zdobyć serce pradziadka. Jak głosi stare porzekadło - przez żołądek do serca.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.