Karol Okrasa zdradza przepis na wytrawną wersję konfitury. Znajdziesz tam nawet cukinię

Konfitury, które znamy to słodkie smaki, które pasują do naleśników lub kanapek. Da się je jednak zrobić inaczej. Dzięki temu z powidła skorzystają nawet ci, którzy nie lubią go w wersji owocowej. Karol Okrasa zdradza jak zrobić wytrawne smarowidło.

Karol Okrasa to znany wszystkim kucharz, który uwielbia eksperymentować w kuchni. Jego przepisy na dania główne, przystawki, desery i dodatki możemy zobaczyć na YouTube. Dzieli się tam smakowymi odkryciami i zaskakującymi połączeniami. W jednym z odcinków pokazał jak przygotować wytrawną wersję konfitury. W połączeniu z naleśnikami lub goframi z cukinii smakuje doskonale.

Przepis na konfiturę z cukinii i pomidorów Okrasy

Składniki

  • jedna cukinia,
  • 4 pomidory,
  • 50 ml zimna woda,
  • 5 goździków,
  • 1 łyżka miodu,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • 2 szczypty pieprzu,
  • szczypta soli.
 

Sposób przygotowania

  1. Oderwij od pomidorów szypułka i dokładnie je umyj. Obierz warzywa ze skórki, a następnie drobno posiekaj. Pokrojone pomidory przełóż na patelnię i dolej wody.
  2. Do całości dodaj łyżkę miodu i goździki, dopraw wszystko pieprzem. Gotuj do momentu częściowego odparowania wody.
  3. Cukinię umyj i obierze ze skórki. Pokrój ją w drobną kostkę i dodaj do lekko odparowanych pomidorów.
  4. Dodaj skórkę z cytryny i zmniejsz ogień. Dopraw solą i pieprzem. Dolej wodę i smaż warzywa na wolnym ogniu, aż ciecz całkowicie odparuje, a konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.
  5. Skórkę z cukinii pokrój w drobną kostkę i dodaj do powidła. Gotuj przez około 5 minut na mocnym ogniu.
  6. Gorący przetwór przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Mocno zakręć i odstaw do wystygnięcia odwracając do góry dnem.

Jak szybko obrać pomidory ze skórki?

Obrane pomidory to składnik nie jednego przepisuj. Problem pojawia się wtedy, gdy nie wiadomo jak zrobić to najszybciej i tak, aby nie zmiażdżyć warzywa. Najlepszym sposobem jest użycie do tego wrzątku. Pierwszym krokiem jest jednak dokładne umycie pomidorów i nacięcie skórki na krzyż. Następnie umieszczenie ich w metalowej misce i zalanie wrzątkiem. Warzywa należy pozostawić na około 10-15 sekund. Po tym czasie pozostaje tylko wyjęcie ich z wody i zdjęcie delikatnie skórki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.