Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród ulubionych dań obiadowych Polaków gołąbki wypadają bezkonkurencyjnie i królują w domowym menu. Ich smak zawdzięczamy nie tylko sprawdzonemu przepisowi, ale i najlepszej jakości składnikom. Mięso, warzywa i ryż tworzą smaczne połączenie, a słodko-kwaśny sos pomidorowy pogłębia ich aromat.
Tradycyjne gołąbki to danie, które często pojawia się w domowym menu. Przepis wcale nie jest skomplikowany. Receptura babci Zosi w kilku prostych krokach pomoże w przygotowaniu tradycyjnej uczty. Potrzebne będą świeże produkty takie jak mięso od lokalnego sprzedawcy, główka kapusty, ryż i przyprawy. Składniki potrzebne na sos to pomidory, czosnek i bazylia.
Przepis na gołąbki z ryżem i mięsem według tradycyjnej receptury babci wymaga także wcześniejszego sparzenia liści kapusty. To bardzo istotna kwestia. Dzięki temu nasze gołąbki będą później wyjątkowo miękkie i smaczne. Sam proces zawijania farszu w liść będzie znacznie sprawniejszy. Warto rozpocząć od tego przygotowania. Aby sparzyć kapustę, należy wyciąć głąb, czyli twardą część główki. Następnie obieramy pojedyncze liście i płuczemy je delikatnie pod wodą. Kapustę przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem tak, by była całkowicie przykryta. Gotujemy na małym ogniu około 7-9 minut.
Składniki:
Składniki na sos pomidorowy:
Sposób przygotowania: