Pomidory krojone w słoiku - sposób na szybkie sałatki, przeciery i zupy. Sprawdź przepisy, które ułatwią życie

Pomidory krojone w słoiku to bardzo wygodna opcja pod wieloma względami. Dzięki pasteryzacji uda nam się zachować smak letnich warzyw, ale i zatrzymać ich wartości. Z krojonych pomidorów możemy zrobić wiele wspaniałych dań.

Pomidory z cebulą w słoiku - przepis na gotową sałatkę dla niespodziewanych gości

Pomidory z cebulką w słoiku to rozwiązanie, które sprawdza się w przypadku niespodziewanych wizyt. Zapewne każdy z nas chociaż raz w życiu miał sytuację kiedy nasi znajomi postanowili nas nagle odwiedzić, a my nie mamy co im podać. Znamy to uczucie, prawda? Na szczęście na pomoc spieszą nam przetwory pomidorowe! Pomidory podane z cebulką to gotowa sałatka prosto ze słoika, którą możemy zaserwować nie tylko do obiadu, ale i do chleba jako przystawkę. Poniżej prosty przepis, koniecznie z niego skorzystajcie!

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • około 1,5 kg pomidorów
  • około 6-8 cebul

Składniki na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 100 ml octu
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie

Sposób wykonania:

  1. Pomidory dokładnie umyć. Osuszyć i pokroić je w cienkie plasterki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry.
  3. Zagotować wodę i połączyć składniki na zalewę.
  4. Wyparzyć słoiki i wytrzeć do sucha.
  5. Wyłożyć słoiki warzywami, warstwami: cebula - pomidory.
  6. Zalać zalewą.
  7. Zakręcić i zapasteryzować.

Pomidory w całości do słoików. Wystarczy sól i woda

Pomidory w całości do słoików nie są trudne w przygotowaniu, a okazują się bardzo przydatne. Zwłaszcza w okresie zimy kiedy nie mamy dostępu do większości warzyw odpowiedniej jakości. Pomidory przygotowuje się w zalewie solnej. Poniżej prosty sposób przyrządzenia:

Składniki:

  • pomidory - w takiej ilości, jaką zamierzacie przygotować
  • sól (ok. 1-2 łyżki niejodowanej soli na 1 litr wody)
  • woda

Wykonanie:

  1. Pomidory dokładnie umyć.
  2. Przygotować słoiki. Umyć je i wyparzyć. Następnie wytrzeć.
  3. Umieścić w nich pomidory.
  4. Zagotować wodę i posolić. Zalać gorącą zalewą pomidory.
  5. Zapasteryzować.
  6. Po wystudzeniu przełożyć do piwniczki.

Krojone pomidory w słoiku: przepis z dodatkiem ulubionych ziół

Przepis na krojone pomidory w słoiku jest banalny. Jest to doskonały sposób na przechowywanie pełnowartościowych pomidorów. Warto wypróbować to rozwiązanie i cieszyć się smakiem zdrowych warzyw przez cały rok. Poniżej szybka receptura na pyszne pomidory z dodatkiem ulubionych ziół.

Pomidory krojone w słoiku - przepis na pyszną przekąskę:

Składniki:

  • 5 kg pomidorów
  • 5 łyżek soli
  • przyprawy, na przykład: bazylia, liść laurowy, czosnek, oregano

Sposób wykonania:

  1. Pomidory umyć, pokroić w dosyć duże części np. ćwiartki.
  2. Odstawić na kilkanaście minut.
  3. Przygotować słoiki. Wyłożyć na dno, ulubione przyprawy.
  4. Odsączyć nadmiar wody z pomidorów.
  5. Ułożyć warzywa w słoikach.
  6. Na wierzchu słoika posypać solą.
  7. Włożyć niezakręcone słoiki do dużego garnka na ręczniku. Uzupełnić garnek zimą wodą do około 75 procent wysokości słoików.
  8. Powoli zagotować. Gdy pomidory puszczą sok - zmniejszyć ogień. Gotować w taki sposób przez około 15-20 minut.
  9. Później zakręcić słoiki i gotować przez 15 minut.
  10. Odstawić słoiki do wystudzenia. Później przenieść do zimnego i ciemnego miejsca.

Pomidory to warzywa, które możemy wykorzystać do wielu dań. Świetnie nadają się na sosy, zupy, czy też przeciery. Idealnie komponują się z mięsem, makaronem czy innymi warzywami.

Zobacz też: Jesienne produkty spożywcze, po które warto sięgać w okresie przejściowym. Właściwości jesiennych warzyw i owoców

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.