Pomidory z cebulą w słoiku - przepis na gotową sałatkę dla niespodziewanych gości
Pomidory z cebulką w słoiku to rozwiązanie, które sprawdza się w przypadku niespodziewanych wizyt. Zapewne każdy z nas chociaż raz w życiu miał sytuację kiedy nasi znajomi postanowili nas nagle odwiedzić, a my nie mamy co im podać. Znamy to uczucie, prawda? Na szczęście na pomoc spieszą nam przetwory pomidorowe! Pomidory podane z cebulką to gotowa sałatka prosto ze słoika, którą możemy zaserwować nie tylko do obiadu, ale i do chleba jako przystawkę. Poniżej prosty przepis, koniecznie z niego skorzystajcie!
Składniki, które są nam potrzebne to:
- około 1,5 kg pomidorów
- około 6-8 cebul
Składniki na zalewę:
- 1 litr wody
- 100 ml octu
- 2-3 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie
Sposób wykonania:
- Pomidory dokładnie umyć. Osuszyć i pokroić je w cienkie plasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry.
- Zagotować wodę i połączyć składniki na zalewę.
- Wyparzyć słoiki i wytrzeć do sucha.
- Wyłożyć słoiki warzywami, warstwami: cebula - pomidory.
- Zalać zalewą.
- Zakręcić i zapasteryzować.
Pomidory w całości do słoików. Wystarczy sól i woda
Pomidory w całości do słoików nie są trudne w przygotowaniu, a okazują się bardzo przydatne. Zwłaszcza w okresie zimy kiedy nie mamy dostępu do większości warzyw odpowiedniej jakości. Pomidory przygotowuje się w zalewie solnej. Poniżej prosty sposób przyrządzenia:
Składniki:
- pomidory - w takiej ilości, jaką zamierzacie przygotować
- sól (ok. 1-2 łyżki niejodowanej soli na 1 litr wody)
- woda
Wykonanie:
- Pomidory dokładnie umyć.
- Przygotować słoiki. Umyć je i wyparzyć. Następnie wytrzeć.
- Umieścić w nich pomidory.
- Zagotować wodę i posolić. Zalać gorącą zalewą pomidory.
- Zapasteryzować.
- Po wystudzeniu przełożyć do piwniczki.
Krojone pomidory w słoiku: przepis z dodatkiem ulubionych ziół
Przepis na krojone pomidory w słoiku jest banalny. Jest to doskonały sposób na przechowywanie pełnowartościowych pomidorów. Warto wypróbować to rozwiązanie i cieszyć się smakiem zdrowych warzyw przez cały rok. Poniżej szybka receptura na pyszne pomidory z dodatkiem ulubionych ziół.
Pomidory krojone w słoiku - przepis na pyszną przekąskę:
Składniki:
- 5 kg pomidorów
- 5 łyżek soli
- przyprawy, na przykład: bazylia, liść laurowy, czosnek, oregano
Sposób wykonania:
- Pomidory umyć, pokroić w dosyć duże części np. ćwiartki.
- Odstawić na kilkanaście minut.
- Przygotować słoiki. Wyłożyć na dno, ulubione przyprawy.
- Odsączyć nadmiar wody z pomidorów.
- Ułożyć warzywa w słoikach.
- Na wierzchu słoika posypać solą.
- Włożyć niezakręcone słoiki do dużego garnka na ręczniku. Uzupełnić garnek zimą wodą do około 75 procent wysokości słoików.
- Powoli zagotować. Gdy pomidory puszczą sok - zmniejszyć ogień. Gotować w taki sposób przez około 15-20 minut.
- Później zakręcić słoiki i gotować przez 15 minut.
- Odstawić słoiki do wystudzenia. Później przenieść do zimnego i ciemnego miejsca.
Pomidory to warzywa, które możemy wykorzystać do wielu dań. Świetnie nadają się na sosy, zupy, czy też przeciery. Idealnie komponują się z mięsem, makaronem czy innymi warzywami.
Zobacz też: Jesienne produkty spożywcze, po które warto sięgać w okresie przejściowym. Właściwości jesiennych warzyw i owoców