Tę kanapkę Elżbieta II jadła codziennie przez 90 lat. Ulubiony dodatek królowej do popołudniowej herbaty

Elżbieta II oraz jej życie cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem na całym świecie, a jej fani na codziennie odkrywają pielęgnowane przez nią zwyczaje. Jak wyglądała tradycyjna popołudniowa herbata w wykonaniu królowej?

Informację o popołudniowym zwyczaju Elżbiety II już w lipcu 2021 roku ujawnił Darren Mcgrady, były prywatny kucharz monarchini. Brytyjska królowa jadła do herbaty kanapki z dżemem. Zwyczaj kultywowała od czasów przedszkolnych. Chleb smarowano delikatnie masłem, na które trafiała warstwa dżemu. Służba wycinała z niego mniejsze krążki przypominające brytyjskie pensy. Jak wyjawił Mcgrady, Elżbieta II najbardziej ceniła dżem przygotowany z truskawek rosnących w dworskiej posiadłości Balmoral.

Zobacz wideo Śmierć królowej Elżbiety II, nowy król Karol III i... kryzys gospodarczy. Z czym mierzy się Wielka Brytania? [Relacja prosto z Londynu]

Królewska słabość do truskawek

Królowa jako mała dziewczynka dostawała w przedszkolu kanapki w kształcie pensa z dżemem. Od tamtej pory towarzyszą jej przy popołudniowej herbacie

- stwierdził kucharz w opublikowanym przed rokiem wideo. Dodał też, że Elżbieta II miała słabość do świeżych truskawek. Kiedy przebywała w Balmoral, jadła je trzy lub cztery razy w tygodniu. Spożywała je tylko w sezonie.

Ulubiona jajecznica królowej Elżbiety II. Zawierała dwa sekretne składniki.Królowa Elżbieta uwielbiała tę jajecznicę. Szef kuchni zdradził dwa składniki

Biada temu, kto spróbował je dać w innym okresie. Porcja przekazana do obiadu w styczniu mogła skończyć się utratą głowy

- żartował Mcgrady.

Uwielbienie truskawek przez Elżbietę II stało się znane na całym świecie. Ogrodnikom znana jest odmiana owocu o nazwie Queen Elizabeth. Na cześć monarchini nazwał ją jeden z hodowców.

Najpierw śmietana czy dżem?

W Polsce kanapkom z dżemem często towarzyszy żywa dyskusja na temat tego, czy na pieczywie powinno pojawiać się także masło. W Wielkiej Brytanii debata wygląda nieco inaczej. Brytyjczycy często jedzą chleb z dżemem i "clotted cream", czyli gęstą śmietaną. Wytwarza się ją z niepasteryzowanego mleka poprzez jego podgrzewanie, a następnie ochładza w płaskich naczyniach.

Trzeba zbierać tylko takie grzyby, które dobrze znamy i potrafimy oznaczyć.Wykręcać czy obcinać? Która metoda zbierania grzybów jest właściwa?

Wiele osób zastanawia się, czy kanapkę powinno smarować się najpierw dżemem, czy śmietaną. Elżbieta II zawsze trzymała się jednej zasady. 

Dla królowej zawsze dżem szedł na początku. Najpierw był dżem, a następnie pyszny, gęsty krem

- mówił kucharz. 

 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: