Srebrna zastawa stołowa cieszy oczy podczas rodzinnych spotkań. Nic dziwnego, że pojawia się w tak wielu kuchniach - jest klasyczna, elegancka i ponadczasowa. Jak się okazuje, ma także wiele właściwości zdrowotnych.
Choć nie wszyscy o tym wiedzą, to srebrne sztućce posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Metal ten wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, dezynfekujące oraz grzybobójcze. Dawniej mówiło się, że był to "antybiotyk bogatych ludzi". Uważano tak, ponieważ na srebrną zastawę mogły pozwolić sobie jedynie zamożne rodziny, a epidemie dotykały je mniejszym stopniu. Jedzenie sztućcami z tego metalu zaleca się przede wszystkim osobom najbardziej podatnym na infekcje - starszym oraz dzieciom.
Co ciekawe, nie wszystkie dania "lubią się" ze srebrem. Jajka, majonez czy ryby sprawiają, że na sztućcach pojawia się siarczek, który jest odpowiedzialny za ciemny osad na widelcach czy nożach. Wpływ na ich barwę ma także niewłaściwe przechowywanie. Na szczęście istnieje kilka sposób na odzyskanie ich blasku. Zdradzamy, jak czyścić srebro.
Jednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystywanych przez nasze babcie jest przygotowanie roztworu z octu i sody. Wystarczy do tego łyżka sody, łyżka octu oraz litr gorącej wody. Następnie zanurzamy srebrną zastawę w roztworze i zostawiamy na około 15 minut. Po czasie wyjmujemy, opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy ściereczką.
Innym równie skutecznym i tanim sposobem na wyczyszczenie srebrnej zastawy jest wykorzystanie folii aluminiowej i sody oczyszczonej. Dno i ścianki niewielkiego pojemnika przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do niego sztućce. Następnie mieszamy ze sobą dwie łyżeczki sody oczyszczonej, dwie szklanki gorącej wody, dwie łyżki soli kuchennej i pół szklanki octu. Tak przygotowany roztwór wlewamy do pojemnika i zostawiamy do ostygnięcia. Po czasie polerujemy sztućce folią aluminiową.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.