Grzyby w occie. Przepis babci na słoiki, z którymi przetrwasz zimę. Dodadzą charakteru twoim potrawom

Schyłek lata i początek jesieni to idealny czas na przygotowywanie przetworów, z którymi będzie można przetrwać zimę. Grzyby w occie są wyjątkowym dodatkiem do dań - ich smak dodaje charakteru wielu polskim potrawom. Sprawdzą się też jako przekąska.

Grzyby w occie są jednym z najsmaczniejszych, tradycyjnych, zimowych dań kuchni polskiej. Będą doskonałym dodatkiem do jesiennych i zimowych obiadów. Przygotowanie takich słoików nie wymaga wielkiego zachodu. Wystarczy wybrać się na grzybobranie albo udać się na targowisko. Do naszego przepisu najlepiej będą nadawały się następujące gatunki: prawdziwki, maślaki, podgrzybki,  opieńki, kozaki, gąski, rydze, kurki i pieczarki.

Grzyby w occie - przepis babci

Składniki:

  • kilogram grzybów,
  • litr wody, łyżka soli i cebula do obgotowania grzybów.

Na marynatę:

  • półtorej szklanki wody,
  • pół szklanki octu,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziele angielskie,
  • kilkanaście sztuk ziaren gorczycy,
  • dwa liście laurowe,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przygotowanie:

Grzyby:

  1. Oczyść przebrane grzyby.
  2. Przytnij trzony i dobrze umyj grzyby.
  3. Wrzuć na wrzącą, osoloną wodę z cebulą i gotuj około 10 minut, prawie do miękkości.
  4. Grzyby odcedź.
  5. Zrób marynatę.

Marynata:

  1. Zagotuj wodę z cukrem, solą i przyprawami.
  2. Dodaj ocet.
  3. Zagotuj całość.

Odcedzone grzyby układaj w słoikach do 2/3 ich wysokości i zalewaj ostudzoną marynatą. Lekko zakręć słoiki. Pasteryzuj dziesięć minut. Dokręć mocno nakrętki. Gotowe!

Jakie grzyby wybierać do marynowania? Najlepsze będą niewielkie okazy

Do grzybów w occie dobrze jest wybierać małe sztuki i wsadzać je do słoików w całości. Kiedy dysponujemy jedynie dużymi okazami, należy je podzielić na połówki lub ćwiartki. Grzyby będą jeszcze smaczniejsze, jeżeli doda się do nich małe sparzone wrzątkiem cebulki i plasterki obgotowanej marchwi.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA