Grzyby w occie są jednym z najsmaczniejszych, tradycyjnych, zimowych dań kuchni polskiej. Będą doskonałym dodatkiem do jesiennych i zimowych obiadów. Przygotowanie takich słoików nie wymaga wielkiego zachodu. Wystarczy wybrać się na grzybobranie albo udać się na targowisko. Do naszego przepisu najlepiej będą nadawały się następujące gatunki: prawdziwki, maślaki, podgrzybki, opieńki, kozaki, gąski, rydze, kurki i pieczarki.
Składniki:
Na marynatę:
Przygotowanie:
Grzyby:
Odcedzone grzyby układaj w słoikach do 2/3 ich wysokości i zalewaj ostudzoną marynatą. Lekko zakręć słoiki. Pasteryzuj dziesięć minut. Dokręć mocno nakrętki. Gotowe!
Do grzybów w occie dobrze jest wybierać małe sztuki i wsadzać je do słoików w całości. Kiedy dysponujemy jedynie dużymi okazami, należy je podzielić na połówki lub ćwiartki. Grzyby będą jeszcze smaczniejsze, jeżeli doda się do nich małe sparzone wrzątkiem cebulki i plasterki obgotowanej marchwi.
Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl