Ciasto salceson intryguje nazwą i uwodzi smakiem. Jabłka ą ważne, ale nie zapomnij o korzennej przyprawie

Ciasto salceson brzmi intrygująco, nieprawdaż? Pod tą nazwą kryje się delikatne kakaowe ciasto z dodatkiem jabłek i orzechów. Przepis jest bardzo prosty i świetnie sprawdzi się na jesienny deser. O czym trzeba pamiętać? Jabłka w każdym cieście kochają cynamon. Ta przyprawa fantastycznie podkręca smak tego niebanalnego ciasta.
Zobacz wideo

Ciasto salceson swoją nazwę zawdzięcza swojemu wyglądowi, kiedy pokroi się je na kawałki. Dodatki orzechów i jabłek sprawiają, że faktycznie ten wypiek nieco przypomina czarny salceson, popularny dawniej wyrób wędliniarski z podrobów. 

Sałatka z kapustą na zimę - przepisy na sałatki, które nie tylko urozmaicą obiad, ale i wzmocnią odporność. Zdjęcie ilustracyjneSałatka z kapustą na zimę - przepisy na sałatki, które urozmaicą obiad

Przepis na ciasto salceson jest bardzo łatwy i nikomu nie powinien sprawiać problemów, nawet jeśli ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z domowymi wypiekami. Jedyna zasada, o której warto pamiętać to, że jabłka i cynamon to połączenie tak kultowe jak Romeo i Julia. Nie wolno ich rozdzielać.

Ciasto salceson

Składniki:

  • 4 jajka M
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 500
  • ok. 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki roztopionego masła
  • ok. 3/4 szklanki cukru (możesz dać mniej, jeśli używasz jabłek słodkiej odmiany)
  • 2 pełne łyżki ciemnego kakao
  • 4 jabłka
  • cynamon
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 40-50 g orzechów włoskich (najlepiej posiekanych)

Ciasto salceson - sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz i pokrój w średnią kostkę. Następnie przełóż je do miski, dodaj cynamon (ok. 1 łyżeczki) i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 5 minut.
  2. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Dodaj cukier i za pomocą miksera na większych obrotach ubij całość na puszystą masę. Następnie dodaj jogurt naturalny i nie przerywając miksowania, wlewaj rozpuszczone masło.
  3. Do kolejnej miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia, a także kakao. Całość wymieszaj i stopniowo dodawaj do pierwszej miski, cały czas miksując.
  4. Do ciasta dodaj posiekane orzechy oraz jabłka z cynamonem. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przelej do niej ciasto.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni i piecz salceson przez ok. 50-60 minut. 

Sok z malinJak zrobić sok z malin? Aromatyczna przyprawa doda smaku i rozgrzeje

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: