Ciasto salceson swoją nazwę zawdzięcza swojemu wyglądowi, kiedy pokroi się je na kawałki. Dodatki orzechów i jabłek sprawiają, że faktycznie ten wypiek nieco przypomina czarny salceson, popularny dawniej wyrób wędliniarski z podrobów.
Przepis na ciasto salceson jest bardzo łatwy i nikomu nie powinien sprawiać problemów, nawet jeśli ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z domowymi wypiekami. Jedyna zasada, o której warto pamiętać to, że jabłka i cynamon to połączenie tak kultowe jak Romeo i Julia. Nie wolno ich rozdzielać.
Ciasto salceson
Składniki:
- 4 jajka M
- 2 pełne szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 500
- ok. 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki roztopionego masła
- ok. 3/4 szklanki cukru (możesz dać mniej, jeśli używasz jabłek słodkiej odmiany)
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
- 4 jabłka
- cynamon
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok. 40-50 g orzechów włoskich (najlepiej posiekanych)
Ciasto salceson - sposób wykonania:
- Jabłka obierz i pokrój w średnią kostkę. Następnie przełóż je do miski, dodaj cynamon (ok. 1 łyżeczki) i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 5 minut.
- Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Dodaj cukier i za pomocą miksera na większych obrotach ubij całość na puszystą masę. Następnie dodaj jogurt naturalny i nie przerywając miksowania, wlewaj rozpuszczone masło.
- Do kolejnej miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia, a także kakao. Całość wymieszaj i stopniowo dodawaj do pierwszej miski, cały czas miksując.
- Do ciasta dodaj posiekane orzechy oraz jabłka z cynamonem. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przelej do niej ciasto.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni i piecz salceson przez ok. 50-60 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.