Rosół i zupa pomidorowa to dwa sztandarowe dania kuchni polskiej. W naszym przepisie zdradzimy, jak wykorzystać wcześniej zrobiony rosół i przygotować z niego pomidorówkę. Jest ona niesamowicie prosta w przygotowaniu. Aby zabrać się do jej ugotowania będzie potrzebny koncentrat lub przecier pomidorowy. Wykonanie nie zajmie wam wiele czasu, dlatego dobrze jest znać ten przepis.
Składniki:
Zamiast koncentratu czy przecieru można dodać świeżych pomidorów po wcześniejszym ich podsmażeniu i zmiksowaniu.
Przygotowanie:
Smacznego!
Staropolska pomidorówka nabierze nowego smaku, jeżeli zjemy ją z grzankami, dodamy do talerza odrobiny oliwy z oliwek i troszkę utartego żółtego sera. Kolejnym smacznym, chrupiącym dodatkiem będzie groszek ptysiowy. Innymi ciekawymi dodatkami będą pieprz cayenne i kurkuma. Amatorzy słodszych dań mogą zjeść pomidorówkę z pieczoną papryką. Aby podkreślić pomidorowy aromat dania, warto też sięgnąć po takie przyprawy, jak majeranek, bazylię czy lubczyk.
Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl