Jak zrobić pomidorową z rosołu? Przepis na "zupę po zupie". Patent na danie z użyciem obiadu z wczoraj

Zupa pomidorowa z wczorajszego rosołu to typowy polski patent na nowe danie kolejnego dnia. Przecież Polak potrafi! Jak zrobić pomidorową z rosołu? Oto prosty przepis, dzięki któremu przygotujecie wyśmienity obiad.

Rosół i zupa pomidorowa to dwa sztandarowe dania kuchni polskiej. W naszym przepisie zdradzimy, jak wykorzystać wcześniej zrobiony rosół i przygotować z niego pomidorówkę. Jest ona niesamowicie prosta w przygotowaniu. Aby zabrać się do jej ugotowania będzie potrzebny koncentrat lub przecier pomidorowy. Wykonanie nie zajmie wam wiele czasu, dlatego dobrze jest znać ten przepis.

Jak zrobić pomidorową z rosołu? Przepis, który powinien znać każdy Polak

Składniki:

  • rosół,
  • koncentrat lub przecier pomidorowy,
  • śmietana 12 proc.,
  • makaron lub ryż.

Zamiast koncentratu czy przecieru można dodać świeżych pomidorów po wcześniejszym ich podsmażeniu i zmiksowaniu.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej rosół.
  2. Dodawaj stopniowo pomidory, najlepiej niewielkimi porcjami.
  3. Kiedy zupa zagotuje się, zapraw śmietaną rozrobioną z odrobiną gorącej zupy.
  4. Mieszaj zupę i gotuj ją przez kilka minut.
  5. Ugotuj osobno ulubiony makaron albo ryż.
  6. Do talerza można dodać posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Jakie dodatki do pomidorowej? Zamiast tradycyjnego ryżu i makaronu polecamy grzanki

Staropolska pomidorówka nabierze nowego smaku, jeżeli zjemy ją z grzankami, dodamy do talerza odrobiny oliwy z oliwek i troszkę utartego żółtego sera. Kolejnym smacznym, chrupiącym dodatkiem będzie groszek ptysiowy. Innymi ciekawymi dodatkami będą pieprz cayenne i kurkuma. Amatorzy słodszych dań mogą zjeść pomidorówkę z pieczoną papryką. Aby podkreślić pomidorowy aromat dania, warto też sięgnąć po takie przyprawy, jak majeranek, bazylię czy lubczyk.

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: