Jak zrobić pomidorową z rosołu? Przepis na "zupę po zupie". Patent na danie z użyciem obiadu z wczoraj

Zupa pomidorowa z wczorajszego rosołu to typowy polski patent na nowe danie kolejnego dnia. Przecież Polak potrafi! Jak zrobić pomidorową z rosołu? Oto prosty przepis, dzięki któremu przygotujecie wyśmienity obiad.

Rosół i zupa pomidorowa to dwa sztandarowe dania kuchni polskiej. W naszym przepisie zdradzimy, jak wykorzystać wcześniej zrobiony rosół i przygotować z niego pomidorówkę. Jest ona niesamowicie prosta w przygotowaniu. Aby zabrać się do jej ugotowania będzie potrzebny koncentrat lub przecier pomidorowy. Wykonanie nie zajmie wam wiele czasu, dlatego dobrze jest znać ten przepis.

Przepis na jajka sadzone na pieczarkach i papryceJajka sadzone na pieczarkach i papryce

Jak zrobić pomidorową z rosołu? Przepis, który powinien znać każdy Polak

Składniki:

  • rosół,
  • koncentrat lub przecier pomidorowy,
  • śmietana 12 proc.,
  • makaron lub ryż.

Zamiast koncentratu czy przecieru można dodać świeżych pomidorów po wcześniejszym ich podsmażeniu i zmiksowaniu.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej rosół.
  2. Dodawaj stopniowo pomidory, najlepiej niewielkimi porcjami.
  3. Kiedy zupa zagotuje się, zapraw śmietaną rozrobioną z odrobiną gorącej zupy.
  4. Mieszaj zupę i gotuj ją przez kilka minut.
  5. Ugotuj osobno ulubiony makaron albo ryż.
  6. Do talerza można dodać posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Jakie dodatki do pomidorowej? Zamiast tradycyjnego ryżu i makaronu polecamy grzanki

Staropolska pomidorówka nabierze nowego smaku, jeżeli zjemy ją z grzankami, dodamy do talerza odrobiny oliwy z oliwek i troszkę utartego żółtego sera. Kolejnym smacznym, chrupiącym dodatkiem będzie groszek ptysiowy. Innymi ciekawymi dodatkami będą pieprz cayenne i kurkuma. Amatorzy słodszych dań mogą zjeść pomidorówkę z pieczoną papryką. Aby podkreślić pomidorowy aromat dania, warto też sięgnąć po takie przyprawy, jak majeranek, bazylię czy lubczyk.

papryka, zdjęcie ilustracyjnePo krojeniu papryki zostały ci nasiona? Koniecznie je zachowaj

Więcej podobnych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: