Wątróbka na tylu samo fanów co i antyfanów, chociaż osobiście uważam, że wynika to z tego, że kiedyś mieli nieprzyjemność skosztowania źle przyrządzonego dania. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić wątróbkę, by była idealna - soczysta i delikatna. Musisz koniecznie znać jedną zasadę: solimy zawsze pod koniec. Inaczej sól wyciągnie z wątróbki soki i przez to stanie się niesmaczna, gumowata i twarda.
Jak zrobić wątróbkę?
Składniki:
- 500 wątróbki drobiowej
- 3 białe cebule
- mąka pszenna do obtoczenia
- sól, 2 listki laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego
- olej do smażenia
Wątróbka - sposób wykonania:
- Wątróbkę dokładnie opłucz, oczyść z błonek i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obtocz je w mące w obu stron. Żeby nie pryskała na patelni, możesz lekko nakłuć widelcem każdy kawałek.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i zeszklij ją. Następnie odłóż na talerz.
- Na tej samej patelni ponownie rozgrzej olej i na dużej mocy palnika obsmaż ją dokładnie z ob stron. Kiedy wątróbka się "zamknie", dodaj cebulę i zmniejsz ogień.
- Następnie wlej ok. 250 ml wody i dodaj listki laurowe oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Następie lekko osól i duś kolejne 5 minut. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.