Jak zrobić wątróbkę, żeby była soczysta? Jeden niepozorny błąd skutecznie pozbawi ją smaku

Jak zrobić wątróbkę, żeby była soczysta? To pozornie banalna czynność, ale zły moment dodania soli nie tylko pozbawi ją smaku, ale też sprawi, że będzie twarda jak podeszwa. Dziś podpowiemy, jak zrobić idealną wątróbkę z cebulką.
Zobacz wideo

Wątróbka na tylu samo fanów co i antyfanów, chociaż osobiście uważam, że wynika to z tego, że kiedyś mieli nieprzyjemność skosztowania źle przyrządzonego dania. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić wątróbkę, by była idealna - soczysta i delikatna. Musisz koniecznie znać jedną zasadę: solimy zawsze pod koniec. Inaczej sól wyciągnie z wątróbki soki i przez to stanie się niesmaczna, gumowata i twarda. 

Jak zrobić wątróbkę?

Składniki:

  • 500 wątróbki drobiowej
  • 3 białe cebule
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • sól, 2 listki laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Wątróbka - sposób wykonania:

  1. Wątróbkę dokładnie opłucz, oczyść z błonek i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obtocz je w mące w obu stron. Żeby nie pryskała na patelni, możesz lekko nakłuć widelcem każdy kawałek.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i zeszklij ją. Następnie odłóż na talerz.
  3. Na tej samej patelni ponownie rozgrzej olej i na dużej mocy palnika obsmaż ją dokładnie z ob stron. Kiedy wątróbka się "zamknie", dodaj cebulę i zmniejsz ogień.
  4. Następnie wlej ok. 250 ml wody i dodaj listki laurowe oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Następie lekko osól i duś kolejne 5 minut. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.